Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

Trecerea către smart ar trebui să fie evoluția naturală a caselor noastre, aducând sisteme mai bune, dispozitive mult mai eficiente și experiențe unice. Consumatorii petrec mult prea mult timp pentru a-și da seama ce produse sunt compatibile și de multe ori renunță să mai caute, deoarece totul este mult mai complicat.

Ceea ce necesită orice casă smart este o opțiune universală de conectivitate. Problema este că nu există 2-3 variante standard din care să putem alege. Sunt foarte multe și niciuna dintre ele nu funcționează prea bine singură. Zigbee, Z-Wave, Wi-Fi și Bluetooth au încercat să devină alegerea standard însă au eșuat. Aici intervine Matter.

Ce este de fapt Matter?

Mai simplu nu se poate: cumpărați un dispozitiv, îl conectați și va funcționa cu orice echipament din casa voastră smart. Conectați noul dispozitiv cu aplicația favorită de smart home și controlați-l prin comenzi vocale, indiferent de cine este produs. Aceste lucruri le va putea face Matter.

O posibilitate standar de conexiune de tipul open-source, creată de peste 200 de companii, Matter este un protocol de comunicare. El permite conexiunea între tehnologiile existente – Thread, WI-FI, Bluetooth și Ethernet – pentru a le permite tuturor dispozitivelor să comunice între ele, fără a avea nevoie de Cloud.

Cine crează Matter?

Organizat de către Connectivity Standards Alliance, Matter este dezvoltat de Amazon, Apple, Google/Nest și Samsung, alături de multe alte companii producătoare de dispozitive smart pentru casă. Toate aceste companii au ajuns la aceeași concluzie: Matter este soluția la problema cea mai mare în materie de locuințe smart: simplificarea, interoperabilitatea și siguranță. Programul ar trebui să fie funcțional undeva la jumătatea anului 2022. Primele dispozitive certificate Matter ar trebui să apară către finalul anului 2022.

Cu ce este diferit Matter?

Matter folosește o tehnică de conectivitate care înglobează mai multe tehnologii. El nu este o platformă smart home, așa cum sunt Apple HomeKit, Google Home și Alexa. Matter le permite pur și simplu dispozitivelor din casă să comunice între ele. El este o tehnologie bazată pe IP, folosind aceleași mecanisme de comunicare ca și internetul.

Cum va funcționa Matter?

Pentru început, Matter vă fi similar unei aplicații, peste cele deja existente Ethernet, WI-Fi, Thread și Bluetooth. Aceasta înseamnă că pur și simplu îmbunătățește tehnologia cu care suntem deja obișnuiți. Dacă internetul nu funcționează, dispozitivele smart vor merge în continuare. Dispozitivele vor avea nevoie să comunice cu internetul pentru posibilitatea de control din afara casei.

Cum vom instala Matter?

Matter home va avea nevoie de acces la WI-FI și un controller Matter. Acesta poate fi o tabletă sau un telefon smart, dar poate fi și un router. El va putea să încorporeze orice dispozitiv certificate Matter. Aceasta înseamnă că atunci când veți cumpăra un dispozitiv nou și va avea logo-ul Matter, nu trebuie să vă faceți griji dacă va funcționa sau nu. Pur și simplu va funcționa.

Recomandari