La finalul unei zile obositoare de lucru, să te relaxezi savurând un lichior fructat, cu aromă ușor florală, este o variantă perfectă. Originea acestor băuturi este în ierburile medicinale folosite de către călugări în perioada medievală în Europa. Unele lichioruri clasice au supraviețuit până în prezent, însă au tot apărut și altele, de prin diverse colțuri ale lumii. Unele dintre cele mai gustoase și interesante sunt enumerate mai jos și reprezintă și ele o variantă de a explora o parte din farmecul fiecărei țări în parte.
Chambord – Franța
Chambord este celebrul lichior de coacăze negre, produs în zona Valea Loarei din Franța. Este un lichior clasic, ușor de recunoscut prin forma sferică a sticlei.Chambord este o explozie de gusturi, marcată de coacăzele negre, cu note de zmeură, coniac, vanilie, miere și citrice. El poate fi folosit și pentru cocktailuri, prin adăugarea unui strop de șampanie, gin și apă tonică și o felie de lime.
Limoncello – Italia
Celebrul lichior italian, de un galben aprins și aroma de citrice este foarte ușor de recunoscut. Pregătit cu zeamă de lămâie, alcool neutru precum vodka (preferabil de 100 grade), zahăr și apă și apoi lăsat la infuzat câteva săptămâni. Rezultatul este o infuzie galbenă, dulce și puternică. În prezent limoncello este servit în toată Italia, însă a fost creat pentru prima dată pe Coasta Amalfi și Insula Capri, zone cunoscute pentru delicioasele lămâi.
Limoncello este delicios de servit ca atare, foarte rece sau cu gheață adăugată. Există și o versiune cremoasă, crema de limoncello, pentru cei care preferă varianta aceasta. Ambele versiuni pot fi mixate în cocktailuri sau folosite că ingredient în deserturi precum prăjituri.
Irish Cream – Irlanda
Pentru cei care prefera lichiorurile cremoase, Irish este în top. Inițial creat în Dublin, delicioasa băutură cu aromă de whisky a devenit de-a lungul timpului celebră în lumea întreagă. Bailey’s este cea mai cunoscută dintre toate, însă există multe altele. Unele au o aromă de vanilie, altele de caramel. Bailey’s și-au extins déjà gama de băuturi, incluzând arome noi precum migdale, cireșe, scorțișoară sau espresso.
Irish cream este o băutură versatilă care poate fi consumată ca atare, cu gheață, sau inclusă în tot felul de cocktailuri. De asemenea, poate fi folosită la pregătirea prăjiturilor.
Jägermeister – Germania
Jägermeister este o băutură rezultată prin folosirea a peste 56 de ierburi, rădăcini și fructe. Acest amestec împreună cu alcool, apă, zahăr și alte ingrediente, este lăsat la maturat în butoaie stejar pentru a obține produsul finit. Inventatorul acestei băuturi este un vânător care a și creat logo-ul celebru al băuturii, cerbul cu o cruce strălucitoare între coarne, semnul Sf. Hubertus, protectorul vânătorilor. Jägermeister este servit în mod frecvent că shot, uneori alaturi de o bere rece. De asemenea, se poate adăugă unei cafele reci.
Blue Curaçao – Olanda
Lichiorul Curaçao este obținut din coaja de portocale locale Laraha, căreia i se adaugă alcool distilat și zahăr. Lichiorul este la baza incolor, însă producătorii îi adaugă coloranți, preferatul fiind albastru.Lichiorul stă la baza multor cocktailuri precum Blue Hawaii, Blue Lagoon și Best Year. Puteți adăuga o umbreluță colorată și gândul vă va trimite pe o insulă, simțind deja și briza mării.
Lichiorul Hibiscus– Mexic
Lichiorul produs în Mexic este o combinație de cafea Kahlúa, Ancho Reyes și rom Kalani. Aroma distinctă este dată de florile de hibiscus care cresc peste tot în Mexic. Lichiorul este folosit în mod frecvent pentru prepararea unor cocktailuri precum Margarita și Boozy Agua Fresca.
Amarula – Africa de Sud
Amarula este un lichior cremos, fructat, originar în Africa de Sud. Obținut prin combinația de zahăr cu fructul din copacul Marula, cunoscut local sub denumirea de copacul elefanților, lichiorul are un gust plăcut de caramel. Logo-ul băuturii este chiar un elefant. Fructul de culoare galben este cules primăvara iar pulpa lui este procesată, fermentată, și lăsata la maturat în butoaie de stejar timp de doi ani. După această perioadă, îi este adăugat alcoolul pentru a obține lichiorul. Varianta originală a lichiorului Amarula are o aromă de ciocolată și caramel. Amarula poate fi consumat că atare, cu gheață, sau în cafea, pentru a-i da o aroma deosebită.