In mediul online si nu numai exista o multitudine de tehnici si sfaturi de supravietuire in natura sau in situatii limita cand „dam nas in nas” cu animalele salbatice. Chiar daca unele sfaturi pot parea interesante la prima vedere, trebuie sa stiti ca multe dintre acestea sunt doar niste inventii.
In acest articol va prezentam o serie de tehnici de supravietuire care au fost demontate si sunt false.
1. Te-ai ratacit in desert? Bea apa de cactus pentru a-ti potoli setea
Sa presupunem ca te-ai pierdut in desert. O veche tehnica spune ca cea mai buna metoda de a te hidrata presupune sa bei apa dintr-un cactus. In practica lucrurile arata diferit. A consuma apa dintr-un cactus este foarte periculos pentru organism, accelereaza deshidratarea si provoaca stari de voma, diaree si probleme cu rinichii.
Apa de cactus contine acizi si alcaloizi toxici, substante chimice care pot fi mortale pentru oameni atunci cand sunt ingerate. Doar fructele de cactus sunt sigure, nu si partea superioara a plantei. Cu siguranta ai vazut pe rafturile din supermarket-uri apa de cactus. Ei bine, aceasta apa este facuta din fructele cactusului, nu din apa stocata in planta.
2. Rationalizarea apei
Ne imaginam ca ai pornit intr-o drumetie pe munte, te-ai ratacit si ai o cantitate limitata de apa in rucsac. Unele sfaturi pun accent pe rationalizarea apei și pe ideea de a o bea incet pentru a avea si mai tarziu. Este mult mai important sa-ti rationalizezi pierderile de apa din organism.
Bea apa atunci cand este necesar sa eviti deshidratarea. Cauta un loc cu umbra si limiteaza orice efort inutil pentru a preveni transpiratia. Reducerea consumului de alimente este foarte importanta pentru ca apa este folosita si in procesul digestiv.
3. Alearga in zig-zag pentru a scapa de aligatori
In materie de supravietuire exista o parere conform careia alergatul in zig-zag te va scapa de un aligator. Expertul Frank Mazzotii sustine ca „cea mai scurta distante dintre 2 puncte este o linie dreapta și aceasta este si cea mai rapida. Fugi in linie dreapta. Tot ce auziti despre alergarea intr-o linie zig-zag este neadevarat.”
Cu toate ca aligatorii sunt recunoscuti pentru viteza cu care se deplaseaza atat pe uscat, cat si in apa, acestia ataca doar in momentele in care se simt provocati sau amenintati.
Tu ce tehnici de supravietuire care s-au dovedit false cunosti?