Mare parte dintre romani sunt straini de educatia financiara. Cu toate ca este o disciplina care se preda in scolile din occident, educatia financiara este departe de a intra in programa de invatamant romaneasca.
Este important sa stim cum sa ne gestionam banii. Contextul international si inflatia galopanta au lovit serios in bugetele a milioane de familii din Romania. Astazi notam 5 sfaturi utile care va pot salva portofelele.
Alege valuta in loc de lei
Cei mai multi oameni aleg sa isi tina economiile in lei. Moneda nationala nu este foarte puternica in comparatie cu euro, dolarul sau lira sterlina, iar cursul valutar oscileaza de la o zi la alta. O varianta ideala este sa va schimbati economiile in valuta. Puteti cumpara lunar 50-100 de euro. Avand economiile in valuta, multi oameni vor ezita sa schimbe banii inapoi in lei pentru cumparaturile de impuls.
Rezerva de urgenta
Orice roman trebuie sa aiba o rezerva de urgenta care poate fi salvatoare in multe situatii. O rezerva de 2000 de lei cash in casa poate fi de un real folos in situatii neprevazute. Este indicat sa folositi acesti bani doar in cazurile justificate.
Atentie la cumparaturi din supermarket
Cei mai multi bani dintr-o familie se duc pe aprovizionarea cu alimente. Desi pare ciudat, un sfat utile este sa nu mergeti infometati la cumparaturi. In acele momente veti avea pofta de orice si veti cumpara mai mult decat este necesar. Treceti pe lista de cumparaturi doar produsele esentiale. In paralel puteti urmari si pliantele saptamanale ale supermarketurilor deoarece puteti avea parte de promotii si reduceri de pret la anumite categorii de alimente.
Tine evidenta cheltuielilor
O greseala des intalnita in randul oamenilor este ca nu isi tin evidenta cheltuielilor. Imparte bugetul pe categorii de cheltuieli si noteaza fiecare iesire financiara din cont. Astazi sunt o multime de aplicatii menite sa va ajute cu gestionarea eficienta a cheltuielilor. Unele dintre ele se pot conecta direct cu aplicatia de banking, iar fiecare tranzactie va fi trecuta automat in istoricul aplicatiei.
Daca preferati metodele clasice, nicio problema. Puteti nota cheltuielile intr-o agenda sau de ce nu, intr-o notita pe telefon.
Echilibru inainte de toate
Nu spune nimeni ca nu trebuie sa mai iesiti in oras, sa va cumparati articole vestimentare sau sa va faceti alte placeri. Totusi, ar fi bine sa aveti un echilibru in cheltuirea banilor. Un alt sfat este sa va ganditi de 2 ori inainte sa cumparati ceva si mai ales daca produsul/ serviciul respectiv va este util.
Tu cum iti salvezi portofelul?