WhatsApp, una dintre cele mai populare aplicatii de chat din lume, introduce o restrictie care are ca scop combaterea stirilor false.

In ultima vreme, una dintre cele mai interesante functii pe care le-a oferit WhatsApp a fost cea de redirectionare a mesajelor, sau mai bine zis message forwarding. Cu ajutorul acesteia, puteai prelua un mesaj dintr-o conversatie, ca mai apoi sa il trimiti catre alte contacte din lista ta.

Aceasta a dus la o imprastiere alarmanta a stirilor false, iar WhatsApp ia masuri. Noua politica a fost anuntata de Victoria Grand, vicepresedinte de politici si comunicatii al companiei. Astfel, e vorba de o limitare a posibilitatii de redirectionare a mesajelor. Daca pana acum, puteai trimite un mesaj oricator persoane ai fi dorit, de acum o vei putea face doar catre cinci contacte.

Limita fusese deja instituita in India, in iulie 2018. Aceasta tara sta, de fapt, la baza limitarii impuse acum de WhatsApp. In 2018, mai mult de 30 de linsaje publice au avut loc, in urma unor mesaje trimise prin intermediul aplicatiei de chat. Fenomenul nu e nou in aceasta tara, insa a luat amploare de cand exista posibilitatea de comunicare rapida.

Functia de message forwarding din WhatsApp a fost blamata pentru distribuirea mai multor stiri false, in ultimele luni. Mesajele trimise astfel nu se disting cu mult fata de mesajele obisnuite, asa ca e usor sa fie distribuite, fara ca cineva anume sa poata fi tras la raspundere.

In cazul alegerilor din Brazilia, din 2018, un material de opinie publicat in New York Times mentiona ca WhatsApp ar fi de vina pentru dezinformarea din acea perioada, care ar fi afectat rezultatul scrutinului

Recomandari