Un dezvoltator de software a publicat pe blogul sau o metoda foarte simpla si rapida prin care utilizatorii pot elimina bloatware-ul integrat in Windows 10. Este nevoie doar de rularea unei comenzi, iar Windows-ul ramane la un nivel de baza, fara majoritatea serviciilor si aplicatiilor mai rar folosite.

Dezvoltatorul se numeste Gabriel Siben si are cateva recomandari inainte de a trece la treaba. Comanda trebuie sa fie rulata pe o instalare proaspata a sitemului de operare. De asemenea, sugereaza testarea ei mai intai intr-o masina virtuala, pentru a te putea asigura ca elementele pe care comanda le elimina nu sunt necesare in utilizarea ta de zi cu zi a computerului, scrie go4it.ro. Comanda poate fi rulata chiar si fara conexiune la Internet.

Iata ce pasi ai de urmat pentru a elimina bloatware-rul din Windows 10

  • Deschide aplicatia Powershell – click dreapta pe Start, apoi click pe Powershell
  • Tasteaza comanda „Get-AppxPackage | Remove-AppxPackage
  • Poti ignora erorile care semnaleaza ca anumite pachete nu pot fi dezinstalate

Dupa finalizarea procesului, ar trebui sa ai un Windows 10 fara Microsoft Store si alte aplicatii pe care nu le folosesti. Folderele standard de Windows, Microsoft Edge si aplicatia Settings sunt pastrate in continuare. Restul functiilor precum Search sau Timeline ar trebui sa functioze perfect in continuare.

Cum reinstalezi pachetele sterse

Solutia este simpla in cazul in care te-a razgandit si doresti sa reinstalezi pachetele sterse. Este necesar sa rulezi o noua comanda, tot in Powershell:

Get-AppxPackage -allusers | foreach {Add-AppxPackage -register „$($_.InstallLocation)\appxmanifest.xml” -DisableDevelopmentMode}”

Dupa ce ai rulat comanda este necesar sa pornesti Windows Update pentru a descarca aplicatiile necesare.

Recomandari