Retelele publice de Wi-Fi pot fi extrem de periculoase, pentru că puteți trezi cum datele personale, inclusiv cele de pe carduri și parolele de acces, preluate de hackeri. Pentru a evita să deveniți victimele infractorilor cibernetici, urmați o serie de reguli simple.
1. Dacă nu sunteți 100% siguri că rețeaua wireless pe care o folosiți este sigură, dar trebuie să vă conectați totuși la Internet, încercați să vă limitați la acțiuni cum ar fi căutarea de informații și să evitați să introduceți date de autentificare pe rețele de socializare sau servicii de e-mail și, mai ales, să nu faceți operațiuni de online banking sau să introduceți datele cardului bancar. Astfel, veți evita situațiile în care date sau parole sensibile sunt interceptate și apoi folosite cu rea intenție.
2. Nu folosiți rețele care nu sunt protejate de o parolă sau care au parole ușor de ghicit sau de găsit.
3. Chiar dacă o rețea cere o parolă solidă, ar trebui să rămâneți vigilenți. Infractorii pot găsi parola de la rețeaua dintr-o cafenea, de exemplu, și crea apoi o conexiune falsă cu aceeași parolă. Acest lucru le permite să fure cu ușurință datele personale ale utilizatorilor. Nu vă încredeți decât în denumirile de rețele și în parolele pe care vi le dau angajații din locul respectiv.
4. Pentru a spori protecția, opriți conexiunea Wi-Fi atunci când nu o folosiți. Acest lucru vă va permite și să economisiți bateria. De asemenea, recomandăm dezactivarea opțiunii de conectare automată la rețelele Wi-Fi disponibile.
5. Dacă este posibil, conectați-vă prin intermediul unui VPN (virtual Private Network). Cu un VPN, traficul criptat este transmis prin intermediul unui tunel protejat, ceea ce înseamnă că infractorii cibernetici nu vor putea să vă citească datele, chiar dacă reușesc să obțină acces la ele. De exemplu, VPN-ul Kaspersky Secure Connection se poate activa automat atunci când o conexiune nu este sigură.
6. Pentru a evita să deveniți o țintă a infractorilor cibernetici, ar trebui să activați opțiunea de a folosi întotdeauna o conexiune sigură (HTTPS), din setările dispozitivului. Acest lucru este recomandat oricând vizitați un site care credeți că s-ar putea să nu aibă o protecție corespunzătoare.