Orientarea cu ajutorul Google Maps va putea fi asistata cu indicatii vizuale mult mai simplu de urmat decat pana acum, sistemul numit Visual Positioning System (VPS) apeland la tehnologii de realitate augmentata si camera foto a telefonului mobil pentru a reprezenta cu acuratete locatia in care te afli si directia de urmat.

In mod obisnuit, traseul de urmat este redat pe o versiune dinamica a hartilor Google Maps, care se roteste in functie de directia in care ne deplasam si avanseaza pe baza coordonatelor de localizare stabilite cu ajutorul receptorului GPS. Fara repere vizuale directe, orientarea poate deveni confuza in zone cu intersectii mai complicate, alegerea traseului ideal si gasirea locului exact unde este fixata destinatia reusind abia dupa incercari succesive.

Cu functia de navigare AR activata in aplicatia Google Maps, reperele marcate pe harta sunt complementate cu indicatii vizuale suprapuse peste locatia in care ne aflam, filmata cu telefonul mobil in timp ce ne deplasam.

Probabil, una dintre cele mai practice implementari a tehnologiilor de realitate augmentata (AR) de pana acum, functia de asistenta pentru orientare vizuala aflata deocamdata la faza de testare cu un grup restrans de utilizatori Google Maps este adresata pietonilor, folosirea tehnologiilor AR la volan distragand prea mult atentia de la condus.

Noua versiune Google Maps cu functie de navigare AR ar putea fi prezentata oficial cu ocazia conferintei Google I/O organizata in perioada 7-9 mai 2019.

Recomandari