Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

Se viseaza la masini autonome de mai mult timp decat ai crede. Poate chiar de cand au aparut primele automobile, iar un film de comedie din 1911 iti arata ca unii oameni s-au gandit la asta cu mult timp inainte sa te nasti.

Masinile autonome sunt o inventie a secolului trecut. Au existat cateva incercari nereusite de a inova domeniul auto, dar a lipsit tehnologia necesara. Inca ne lipseste, spun anumiti experti, iar dovada o ai in erorile pe care le produce inteligenta artificiala si in neincrederea pe care o avem in roboti.

Asta nu inseamna ca oamenii s-au gandit la aceste autovehicule tot atunci cand s-au apucat sa le creeze. Ideea despre masini autonome e mai veche decat crezi, chiar daca oamenii de la inceputul secolului trecut nu le vedeau asa cum o faci tu in prezent.

Un scurt metraj de comedie, mut, de doar sase minute, din 1911, dezvaluie inca de atunci pericolul masinilor autonome si e aproape de necrezut ca oamenii n-aveau nici atunci incredere in fiintele artificiale.

Tematica si imaginarul filmului este tipic acelor vremuri. Comedia nu te da pe spate. E copilareasca, relativ inocenta, dar alte aspecte sunt importante in cadrul peliculei.

La inceput, vezi cum este pus pe picioare (la propriu) un robot. Evident, e un om deghizat, care arata mai degraba ca Omul de Tinichea din Vrajitorul din Oz. Scopul crearii acestui robot? sa fie soferul personal al unui cuplu proaspat casatorit.

La acea vreme, automobilele insele erau destul de putine. Nu oricine isi permitea un automobil (desi, nici azi situatia nu e prea diferita), dar, cel mai important, nu oricine se pricepea sa o conduca. Bogatasii care habar n-aveau sa tina volanul in mana, dar doreau, totusi, o masina, ca sa dea bine in fata burgheziei si a nobilimii, isi angajau sofer personal, ca sa fie oricand la cheremul lor.

In film, se pune la “carma” masinii acel robot, care abia se tine el insusi pe picioare, deci nu e greu sa-ti imaginezi modul dezastruos in care ii conduce pe mire si mireasa.

Recomandari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here