Romania este pe ultimul loc la capitolul reciclare, iar acest lucru nu este o noutate pentru nimeni. Deseurile electronice reprezinta o cantitate uriasa din totalul deseurilor din tara noastra, iar majoritatea oamenilor nu se gandesc ca isi pot recicla telefonul sau laptopul stricat.
Ca sa poti recicla ai nevoie de infrastructura, iar orasele din Romania nu dispun de puncte de colectare a deseurilor si nici nu au planuri si contracte cu firme care sa efectueze reciclarea prorpriu zisa.
Ecollect alaturi de ECOTIC dau startul unui proiect inedit in judetele Cluj si Alba. Prin intermediul acestui proiect, locuitorii celor 2 judete vor beneficia de colectarea grauita a deseurilor electronice, indiferent ca vorbim de persoane fizice sau juridice. Puteti sa predati echipamente IT nefunctionale, electrocasnice defecte, masini de spalat, frigidere, etc.
Deseurile electronice, un adevarat pericol pentru planeta
Deseurile electronice inregistreaza cea mai rapida crestere, iar in 2030 planeta va avea 74,7 milioane de tone de astfel de deseuri, un record negativ care nu este dorit de nimeni. In acest sens, daca ai acasa un telefon vechi, un mixer stricat sau chiar baterii terminate de la ceas/ telecomanda etc, ar fi bine sa le predai la un centru de colectare.
ECOTIC va derula campanii de informare a populatiei cu privire la solutiile de colectare a deseurilor electronice. “Aceste campanii isi propun sa implice in special cetatenii, in contextul in care atingerea tintelor de colectare a DEEE este un obiectiv important asumat de Romania ca membra a Uniunii Europene”, a declarat Valentin Negoita, Presedinte ECOTIC.
Schimbarea incepe cu tine!
Schimbarea se afla in lucrurile mici. Daca ti s-au consumat bateriile de la telecomanda sau de la mouse, nu te grabi sa le arunci la cosul de gunoi. Cu prima ocazie cand ajungi intr-un supermarket le poti lasa in cutiile special amenajate.
Acelasi lucru poti sa il faci si cu echipamentele defecte. Cauta pe Internet un centru de reciclare in apropierea zonei in care locuiesti. In acest fel vei face o fapta buna si te vei simti foarte bine ca ai contribuit putin la stoparea poluarii cu deseuri electronice a planetei.