Pe canapea, pe blatul de la bucătărie, în spatele perdelei, pe laptopul nostru și în cele mai ciudate locuri din casă…Ce au toate aceste locuri în comun? În cazul în care sunteți fericitul posesor al unei pisici, cu siguranță cunoașteți răspunsul: locul preferat de somn al pisicii.
V-ați întrebat vreodată dacă este în regulă ca o pisică să doarmă atât de mult? În medie, o pisică doarme 15-20 de ore într-o zi, astfel încât, de cele mai multe ori, nu aveți motive de îngrijorare. Iată câteva dintre motivele pentru care pisicile dorm atât de mult.
Pisica voastră poate fi nocturnă
Unul dintre motivele principale pentru care pisicile dorm în timpul zilei, este pentru că își petrece noaptea făcând alte lucruri. În trecut pisicile chiar obișnuiau să fie nocturne, deoarece acesta era momentul lor preferat de vânătoare. Majoritatea pisicilor domestice și-au adaptat însă programul de somn în funcție de al nostru, dormind aproape toată noaptea și petrecând timpul cu noi ziua. O parte dintre pisici sunt încă legate de rădăcinile strămoșilor lor, comportandu-se că un animal de pradă noapte și dormind ziua.
Posibil ca pisica să vrea să își conserve energia
Ca în cazul majorității animalelor de pradă, pisicile au tendința să își conserve energia, motiv pentru care nu aveți motiv de îngrijorare.
Uneori când par că dorm, nu dorm
Uneori pisicile moțăie, apasă pur și simplu butonul de pauză și se odihnesc pentru scurt timp. În general, în astfel de situații, chiar dacă au ochii parțial închiși sau închiși complet, își mișcă în continuare urechile și coada. Aceasta înseamnă că sunt atente la ceea ce se întâmplă în jurul lor și se pot ridica imediat, în cazul în care ceva anume le atrage în mod special.
Pisicile pot fi pur și simplu plictisite
Atunci când nu au nimic interesant de făcut, pisicile dorm. Astfel, pentru a le ține ocupate, le puteți cumpăra un centru de joacă pentru pisici pe care se pot cățăra, jucării pe care le puteți alterna în fiecare zi.
Pisicile pot fi stresate
Atunci când se ascund și sunt mai puțin active, pisicile sunt stresate sau speriate. Dacă observați că pisica se ascunde de membrii familiei, sau socializează cu o singură persoană din casă, că se ascunde atunci când este furtună afară sau devine extrem de anxioasă atunci când rămâne singură acasă, sigur are un motiv de stres. Prin somn ele încearcă să îndepărteze această stare. Desigur, dacă observați că starea se agravează, puteți apela cu încredere la ajutorul unui veterinar.
Pisicile pot fi bolnave
Atunci când nu se simt bine, pisicile au tendința să se ascundă. Dacă observați că pisica petrece destul de mult timp sub pat sau într-un colț din casă, atunci este clar că are o suferință. Bineînțeles, acesta este un semn că trebuie să mergeți la veterinar.