Uleiul este un fluid care asigura durabilitatea motorului si sustine lubrifierea si racirea componentelor interne ale acestuia. Nu permite contactul cu apa si aerul sau ale altor particule cu potential coroziv
Verificarea nivelului de ulei se poate realiza destul de usor. Nu trebuie sa ai studii de mecanica pentru asa ceva. Soferii pot verifica direct nivelul prin intermediul jojei. In plus exista si un martor de bord care se aprinde si iti semnaleaza ca sunt probleme cu nivelul acestuia.
Avand in vedere faptul ca uleiul isi schimba consistenta si proprietatile in timp, inlocuirea periodica, dupa un anumit numar de kilometri parcursi sau la un interval fix de timp, este necesara si contribuie la mentinerea unui nivel cat mai ridicat de protectie, prevenind degradarea prematura a componentelor motorului, scrie promotor.ro.
Tipuri de ulei de motor
sintetic – fabricat din substante chimice sintetizate, avand o durata de utilizare mai mare;
semi-sintetic – este produs dintr-o combinatie de ulei mineral si sintetic. Este un material cu durata medie de exploatare;
mineral – bazat pe substante alcaline rezultate din petrolul brut. Are un pret ceva mai redus deoarece substantele sunt nesintetizate.
Cum alegi uleiul de motor pentru masina ta
Uleiul de motor nu se cumpara la intamplare, ci in conformitate cu recomandarile constructorului. Intervalul de schimb este indicat in cartea tehnica a automobilului. Brandul uleiului este mai putin important daca fluidul este calitativ si respecta cerintele producatorului.
Care este cea mai importanta calitate a uleiului de motor
Vascozitatea este cea mai importanta trasatura a acestui fluid care indica inclusiv nivelul de performanta si eficacitatea la temperaturi sccazute si ridicate. In functie de vascozitate uleiurile pot fi monograde si multigrade. Majoritatea masinilor folosesc uleiuri multigrade care sunt mai putin depedente de temperatura.