Preturile tot mai mari ale carburantilor ii determina pe soferi sa se orienteze fie spre masini hibrid, fie electrice. In 2022 nu prea mai este rentabil sa iti cumperi o masina cu motor termic de la poarta fabricii. Viitorul este unul verde, deci automobilele cu zero emisii pot fi o alternativa mult mai buna.
Masina cu motor hibrid sau cu motor electric. Aceasta-i intrebarea si dilema multor soferi. A venit momentul sa clarificam dilemele soferilor.
Masinile hibrid
Un automobil hibrid este o combinatie. Sub capota se regaseste un motor alimentat cu benzina si un motor electric. In momentul in care motorul electric nu mai are baterie, masina va trece automat la motorul cu benzina. Pentru o putere sporita, soferii masinilor hibrid au posibilitatea de a folosi simultan ambele motoare.
Exista 2 categorii de automobile hibrid:
- standard – care pun accent pe franarea regenerativa pentru incarcarea acumulatorului;
- plug-in / PHEV – care se poate conecta la o statie de incarcare pentru realimentarea acumulatorului;
Masinile electrice
O masina electrica nu contine nici urma de motor cu ardere interna. Un astfel de vehicul este 100% electric. Sunt cunoscute sub denumirea de BEV – Battery Electric Vehicle / Masini Electrice cu Baterie. La baza functionarii acestor automobile se afla un software complex care optimizeaza incarcarea, descarcarea si mentine starea de sanatate a bateriei.
Masina cu motor hibrid, un compromis
Soferii sunt mai orientati spre vehicule hibrid din cauza lipsei statiilor de incarcare. Un alt motiv este pretul care este mai redus comparativ cu un automobil 100% electric. Motorul electric de sub capota unui hibrid se poate incarca in mers, deci nu vei fi foarte dependent de statiile de incarcare.
De asemenea, motorul cu ardere interna va porni doar atunci cand bateria este complet epuizata. Daca bateria este incarcata, masina hibrid se comporta exact ca una electrica. Daca masina este plug-in se poate incarca la priza de acasa pe parcursul noptii. Nu veti depinde de statiile de incarcare atunci cand va deplasati pe distante lungi.
Masinile hibrid au costuri de intretinere mai mari comparativ cu cele electrice. Motivul este cat se poate de simplu: prezenta tuturor componentelor mobile de la o masina pe benzina. Piese care sunt in miscare sunt cele care se uzeaza rapid. In plus, vei avea in continuare de schimbat uleiul, distributia si alte consumabile specifice unei masini cu motor pe benzina.
Masina cu motor electric, un vis
Un automobil electric poate fi visul multor soferi. Pretul mare de achizitie si lipsa statiilor de incarcare electrica fac din acest vis mai mult un cosmar. Ca performante amintim cuplul aproape instantaneu, emisii zero, iar centrul de greutate inferior ofera o manevrabilitate mult mai buna.
In ultimii ani, producatori au dezvoltat modele care ofera o autonomie mai mare. In medie, autonomia promisa de majoritatea producatorilor este cuprinsa intre 300 si 400 de km. Mai sunt si exceptii, cum ar fi Toyota Prius Prime care are o autonomie de 1100 km.
Cum iei cea mai buna decizie
O documentare temeinica este un pas extrem de important. Apoi trebuie sa te gandesti cum vei exploata masina respectiva si daca investitia este rentabila. Nu uitam nici de buget joaca un rol esential in aceasta poveste. Indiferent ca este cu motor hibrid sau electric trebuie sa tii cont de cateva aspecte importante:
- costul initial;
- costuri de intretinere;
- cat de mult te deplasezi cu masina – naveta, mers zilnic la serviciu, deplasari lungi in afara oraselor, vacante, etc;
- conditiile de condus.
Ce fel de masini preferi? Cu motor hibrid sau cu motor electric?