Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

Jocurile video sunt împărțite pe categorii sau genuri, în funcție de felul în care jucătorul interacționează cu fiecare dintre ele. Progresul vizibil din ultimii ani din industria jocurilor video a determinat apariția mai multor jocuri, atât pentru console cât și pentru computer și telefoane smart, făcând astfel ca și genurile de jocuri să se extindă și să evolueze.

Ce este un gen de joc video?
Este o categorie de jocuri cu caracteristici similare. De exemplu, jocurile pe simulatoare poziționează jucătorul într-o lume virtuală care mimează aspectul lumii reale, însă povestea și setările sunt caracteristice fiecăruia dintre jocuri.

Iată care sunt cele mai populare dintre acestea:

  1. Jocurile de acțiune: sunt jocuri care necesită o bună coordonare intre vederea de ansamblu și acțiunile pe care le facem cu mâinile, de asemenea necesită foarte bune reflexe. Din această categorie fac parte așa numitele “shooters”, jocurile cu diverse stiluri de luptă, jocurile de supraviețuire. Cele mai cunoscute din această categorie sunt “Call of Duty”, “Mortal Kombat”, “Street Fighter” sau “Fortnite”.
  2. Jocurile de aventură: implică mai puțină luptă, focusul fiind pe poveste și descoperirea misterelor pe măsură ce jocul progresează. “Grim Fandango” este un astfel de joc, care se bazează pe jucător să dezvăluie diferite puzzleuri de-a lungul poveștii.
  3. Jocurile de acțiune și aventură: sunt o combinație a primelor două genuri, îmbinând misiunile de bătaie cu rezolvarea misterelor care apar. În această categori se încadrează “Legenda Zeldei” și “Resident Evil”.
  4. Jocurile de tip “role-playing”: numite și RPG, pun la dispoziție o lume întreagă pe care eroul trebuie să o descopere și pe care o poate controla. Aici sunt 2 subcategorii de jocuri: cele japoneze și cele de tipul “online multiplayer”. Cele japoneze se bazează pe experiență “single player” și aici amintim de “Final Fantasy” sau “Pokemon”, în timp ce varianta online se bazează pe tipul de joc cooperativ, unde mai mulți jucători se întâlnesc și rezolvă misiunile împreună. Din această categorie, cel mai popular joc este “ World of Warcraft”.
  5. Jocurile de strategie: necesită construirea unei strategii bine gândite pentru a putea evolua. Uneori jocurile din această categorie se concentrează pe construcție și tehnici de apărare, de genul “Civilization”, sau pot fi de genul online, totul desfasurandu-se în timp real, de genul “League of Legends”, unde jucătorii fiecărei echipe își construiesc strategia proprie pentru a învinge echipele inamice.

  6. Jocuri de simulare: sunt cele care simulează aspecte din lumea și viață reală. Aici se încadrează “Sims”, bazat pe construirea de orașe, administrarea unei afaceri și crearea de personaje cu diferite caracteristici. Altele presupun crearea și administrarea unui parc de distracții, sau a unei grădini zoologice. Tot în această categorie intră și simulatoarele de zbor sau curse cu mașini.
  7. Jocuri de tip puzzle: acestea se bazează foarte mult pe logică, deducție și rapiditate în gândire. “Tetris” este unul din jocurile din această categorie.
  8. Jocuri legate de diverse sporturi: le permit jucătorilor să concureze împotrivă altor jucători sau pot juca pur și simplu cu jucători creați de calculator. Din această categorie cel mai cunoscut joc este “FIFA”, unde putem experimenta senzația din timpul unui meci de fotbal.
  9. Jocuri de tipul curse cu mașini: acestea pot fi considerate și o categorie de sine stătătoare, diferită de jocurile de simulare. Ele se bazează foarte mult pe aspectul competitiv al jocului. “Midnight Club: Street Racing” face parte din această categorie.

  10. Jocurile de tip “idle”: sunt cele care solicită o implicare minimă din partea jucătorului. Practic jucătorul trebuie să facă acțiuni simple, de genul apăsat o anumită tastă sau clic de mai multe ori pe un buton pentru a obține un premiu. “AdVenture Capitalist” poate fi încadrat în această categorie.

Indiferent de genul lor, este clar că jocurile video fac parte din viața noastră și reprezintă pentru fiecare dintre noi o modalitate de relaxare, de distracție cu familia sau prietenii și pentru alții, de ce nu, chiar o sursă de venit.

Recomandari