Internetul nu mai este demult un loc sigur. Ei bine, toate aplicatiile colecteaza date despre noi si despre obiceiurile pe care le avem cu sau fara voia noastra. Acelasi lucru se intampla si cu sistemele de navigatie conectate la Internet pe care le folosim cand mergem cu masina.
Reporterii de la NBC au facut o serie de investigatii si au notat ca sistemele de navigatie pe care le folosim in masina colecteaza mult mai multe date decat am putea crede. Unele date au fost folosite de raufacatori pentru a rezolva unele infractiuni, pentru a spiona sau a hartui proprietarii.
Masina transmite live date despre locatia ta
Automobilul poate sa transmita date despre locatia ta, cand ai deschis/ usile sau chiar mostre cu vocea ta. In reportajul celor de la NBC este dat exemplul unui barbat care a fos acuzat de crima si toate astea deoarece camionul victimei a avut o inregistrare a vocii inculpatului.
Protectia datelor confidentiale pare a fi din ce in ce mai greu de garantat. Platforma software Berla are capacitatea de a citi ID-urile unice ale device-urilor Bluetooth si Wi-FI care se conecteaza la sistemul de infotainment al unei masini, dar si jurnalele de apeluri, contactele si mesajele soferilor.
Controlul masinii de la distanta
Cazurile sunt din ce in ce mai serioase si mai dubioase. In Australia, un sofer a utilizat o aplicatie pentru a accesa masina fostei sale iubite. Pe langa informatiile live despre locatie, acesta a putut sa ii controleze masina pornind/ oprind motorul de la distanta sau deschizand geamurile.
Datele colectate raman in sistemul Media Nav chiar si dupa ce masina a fost vanduta. Cu alte cuvinte, noul proprietar va primi si detalii despre viata si obiceiurile celui de la care a cumparat masina.