Sanatatea organismului este direct influentata si de obiceiurile alimentare pe care le avem, nu numai de ceea ce consumam. Daca sunt aspecte pe care le poti corecta, nu ezita sa o faci. Uite care sunt cele mai frecvente greseli alimentare pe care oamenii le fac.
Spun „pas” la micul dejun
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, spun specialistii in nutritie de la Everyday Health. Prima masa a zilei ne ofera energia necesara pentru tot parcursul zilei. Este indicat sa mananci la 1-2 ore dupa ce te-ai trezit deoarece secretia de insulina creste, iar glicemia scade. Foamea te poate determina sa mananci orice ai la indemana.
Expertii in nutritie sunt de parere ca micul dejun ar trebui sa contina in jur de 400 de calorii. Puteti consuma cereale integrale, produse lactate, oua sau fructe.
Iti place sa rontai
Obiceiul de a rontai intre mese conduce la pierderea controlului asupra cantitatii de alimente consumate. Este recomandat sa avem 3 mese principale si 2 gustari. La capitolul gustari putem include fructe, nuci, seminte, etc. Din pacate, cei mai multi oameni opteaza pentru alimente lipsite de nutrienti, dar bogate in grasimi si zahar cum ar fi biscuitii, covrigeii sau chips-urile.
Mult fast-food, putina mancare gatita
Mancarea fast-food are gust bun si iti ofera o senzatie de satietate pe moment. Sfatul medicilor este sa evitam pe cat posibil astfel de produse alimentare din cauza continutului ridicat de zaharuri, sare si grasimi. Pe termen lung, consumul de fast-food se reflecta in cresterea greutatii, a colesterolului, hipertensiuni, diabet sau afectiuni cardiovasculare.
Mananci pe fuga
Timpul este o resursa pretioasa, iar numarul mare de activitati ne rapeste inclusiv din timpul dedicat mesei. Mancatul pe fuga genereaza in timp probleme digestive cum ar fi reflux esofagian, balonare sau indigestie. La fel de importanta este si mestecarea corecta a mancarii. Mesajul de satietate ajunge de la stomac la creier in aproximativ 20 de minute.
Cina este un adevarat ospat
Un proverb chinezesc spune asa: „mananca dimineata ca un rege, la pranz ca un print si seara ca un cersetor”. Din pacate, oamenii inverseaza pozitiile si mananca seara ca niste regi. Cina trebuie sa contina produse alimentare usoare si slabe in calorii. Organismul este in repaus pe timpul noptii, iar arderile sunt mai lente.
Tu ce obiceiuri alimentare ai?