În ultimii ani s-a vorbit foarte mult în Europa și în țara noastră despre necesitatea (ba chiar obligația) de a trece la case eco, verzi, ori cu consum redus de energie. Dincolo de legislația românească ori europeană, de normative și de știri, trebuie să înțelegem că aceste lucruri ne aduc beneficii nouă, bugetului și sănătății familiei noastre.
Casele pasive sunt construcțiile care oferă un climat confortabil întreg anul, folosind un necesar minim de energie (pentru răcire ori încălzire). Acestea sunt puțin sensibile la schimbările climatice din exterior – exact ceea ce ne oferă o bună termoizolație a podului, a mansardei ori a acoperișului – și folosesc surse pasive de încălzire sau răcire.
O casă etanșă este bine anvelopată cu un strat de protecție, ce creează o barieră eficientă pentru transferul de căldură nedorit dintre mediul ambient și interiorul locuinței. Astfel, se pun bazele unei eficiențe energetice optime (consumul de energie scade semnificativ în urma izolării cu celuloză suflată/pulverizată).
Pentru o izolație sustenabilă, tot mai multă lume se îndreaptă către celuloză. Este însă acest material mai scumpe decât alte de pe piață?
O izolație durabilă nu trebuie să fie mai scumpă decât alte tipuri de izolații moderne sau izolații tradiționale. Celuloza suflată (ori pulverizată) este concepută ca o opțiune accesibilă pentru proprietarii de case, deoarece oferă o soluție termică verde, eficientă, non-toxică, care merită luată în considerare. Costul său variază în funcție de câțiva factori (grosime, suprafață etc.). Este important să alegeți materialul potrivit… dar și calitatea instalației este crucială!
Izolația de celuloză suflată poate fi instalată atât în construcții noi cât și în locuințe vechi. De asemenea, este posibil să combinați mai multe tipuri de izolații – în funcție de recomandarea experților. În acest fel, puteți obține simultan atât economii de costuri (cumpărați mai puțină izolație nouă), cât și performanțe energetice sporite. Un specialist în izolare vă poate ajuta să maximizați beneficiile fiecărui tip de izolație, în funcție de nevoile specifice ale familiei și ale casei.
Cum funcționează acest tip de izolație?
Izolația de celuloză poate fi suflată/pulverizata ca umplutură liberă în spații din mansardă, în poduri neacoperite, sau în interiorul acoperișului. După cum probabil ați văzut deja pe internet, cel mai frecvent, pentru case, se folosește celuloza suflată (de obicei se face la mansardă) folosind un furtun mare, tras de afară, dintr-o mașinărie de pompat.
Pentru a vă izola pereții/tavanul, celuloza densă reușește să oprească mișcarea aerului rece, să absoarbă și să elibereze umezeala pe întreg parcursul anotimpurilor. Acest lucru se poate face fie în etapa de construcție, fie în cea de renovare.
Cu cine să lucrați?
Este foarte important să angajați pe cineva care are experiență în instalarea celulozei, deoarece atunci când este instalată corect ea se va lăsa și nu va crea punți termice (locuri din construcție în care pierderea de căldură este superioară față de zonele alăturate) în golurile clădirii. Este posibil ca cineva care nu are experiență să nu o facă suficient de densă, ceea ce înseamnă că izolația nu va funcționa corect.
Află cum te poate ajuta această soluție și descoperă cât costă o astfel de izolație a podului, cu celuloză, la IzolatiiNaturale.ro! Sistemul de construcții STEICO are certificat de la Institutul de Construcții Pasive din Darmstadt.