Cu toate că suntem conștienți de faptul că plantele înfloresc și se ofilesc în ritmul lor, de multe ori este greu să rezistăm tentației. Un buchet colorat de flori ne poate aduce fără îndoială zâmbetul pe buze, iar dorința tuturor este ca buchetul să rămână frumos cât mai multe zile.

Din fericire există câteva metode prin care putem păstra florile vii și colorate pentru mai mult timp, ajustând în mod corect cantitatea de apă, lumină și calitatea aerului din încăpere.

Atunci când vorbim despre aer, cuvântul de bază este etilena. Etilena este un hormon sub formă gazoasă pe care florile și fructele îl acumulează și îl emit pe măsură ce se maturizează. Acesta ajută la coacerea fructelor, însă în același timp poate determina frunzele să cadă și petalele florilor să se ofilească. Florile imediat ce au fost culese emit o cantitate mare de etilenă, motiv pentru care au tendința să se ofilească destul de repede. Astfel, pentru a le păstra într-o formă bună pentru mai mult timp, trebuie să minimizăm pe cât posibil expunerea la etilenă.

Nu așezați vaza cu flori lângă bolul cu fructe

Unele specii de plante emit o cantitate mai mare de etilenă decât altele. Roșiile, merele, bananele, perele și multe alte fructe emit o cantitate mare de etilenă deoarece este hormonul cel mai important pe care îl folosesc în procesul de coacere. O dată ajunsă în aer, etilena emisă de aceste fructe se poate așeza pe flori, motiv pentru care acestea se pot ofili mult mai repede. Astfel, este recomandat ca vaza cu flori să fie poziționată cât mai departe de fructe.

 Nu așezați vaza cu flori în apropierea cuptorului sau altei surse de căldură

Gazul natural și petrolul sunt de asemenea surse majore de etilenă, motiv pentru care pot afecta și ele durata de viață a unei flori. De exemplu, în anii 1800 când iluminatul stradal se făcea cu felinare pe bază de gaz, frunzele copacilor din jurul acestora cădeau foarte repede.

Astfel, este recomandat că plantele cu flori să nu fie așezate în apropierea unor astfel de surse.

În concluzie….

Vă puteți bucura cu siguranță de culorile vii și parfumul buchetului cu flori, trebuie numai să țineți cont de câteva detalii pentru a le îngriji: să le tăiați tulpina pe diagonală, să le schimbați apa în mod regulat, să le mențineți departe de lumina directă a soarelui, precum și departe de sursele importante de etilenă.

Recomandari