Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

Avem o planeta mi-nu-na-ta, dar din pacate nu stim sa o pretuim, sa avem grija de ea, sa-i multumim si sa ne bucuram de tot ceea ce ne ofera. Astazi va prezentam 5 dintre cele mai spectaculoase cratere de pe Terra.

Craterul Meteor, Arizona, SUA

Craterul Meteor prezinta un diametru de 1220 metri si o adancime de 180 de metri. Cercetarile noteaza ca „autorul” acestui crater este meteoritul Canyon Diabo, meteorit alcatuit din nichel-fier cu un diametru de 50 de metri si 150 000 de tone. Turistii care il viziteaza platesc o taxa de 15 dolari la intrare, iar un centru pentru vizitatorii de pe marginea craterului, ofera prezentari multimedia, dar si ocazia de a analiza fragmente meteorice gasite la fata locului.

Craterul Wolf Creek, Australia

Este un crater cu varsta de aproximativ 300 000 de ani. Turistii trebuie sa se catere pe o margine inalta de 25 de metri inainte sa coboare pe podeaua acoperita cu nisip a craterului. In craterul Wolf Creek au fost gasite fragmente de fier oxidat din meteorit, dar si sticla formata prin topirea nisipului la impactul cu acesta. Centrul craterului este impregnat de un miez din ghips, un mineral de culoare alba care retina apa si permitea cresterea arbustilor.

Craterul Manicouagan, Quebec, Canada

Craterul Manicouagan este unul dintre cele mai vechi cratere vizibile si este situat pe platoul Laurentian/ Scutul Canadian la o distanta de aproximativ 300 de kilometri de orasul Baie Comeau. Lacul care inconjoara platoul ridicat in jurul craterului are un diametru de aproximativ 65 de kilometri.

Craterele Kaali, Estonia

In jurul anului 660 i. Hr., un meteorit a patruns in atmosfera Pamantului si s-a spart in cel putin 9 fragmente care au intrat in coliziune cu insula batica Saarema, dezvoltand forta unei bombe atomice de tipul celei lansate la Hiroshima. Unele dintre craterele formate atunci s-au umplut cu apa din subteran, dar si-au pastrat forma circulara. Kaali este cel mai mare crater, are o largime de 100 de metri si este umplut cu apa din subteran.

Craterul Wetumpka, Alabama, SUA

In urma cu aproximativ 82 de milioane de ani un meteorit cu diametrul de 350 de metri a intrat in coliziune cu apele scazute ale marii din nordul orasului Montgomery, Alabama. Wetumpka este unul dintre cele mai bine pastrate cratere maritime de pe Terra si masoara aproximativ 8 kilometri in diametru.

Citeste si

Recomandari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here