Tik Tok este reteaua de socializare care a castigat rapid teren in randul tinerilor si duce o lupta stransa cu Instagram. Aplicatia este originara din China, iar compania care o detine, ByteDance, a fost acuzata in ultima vreme ca ar avea diferite legaturi cu Guvernul. In prezent, compania isi doreste sa se ”distanteze” de China si migreaza spre Occident.
Aplicatia a ajuns rapid si in preferintele influencerilor care reusesc sa puna unele lucruri in miscare in mediul online. Ca orice produs care se afla in plina ascensiune, Tik Tok a reusit sa atraga critici din partea Statelor Unite care sustin care aplicatia atenteaza la siguranta nationala din cauza legaturilor pe care le-ar avea cu Guvernul de la Beijing. Intr-un fel acuzatiile ar fi putut fi adevarate deoarece ByteDance este un companie gigant, iar in China orice gigant beneficiaza, intr-un fel sau altul, de protectie guvernamentala.

Compania este acuzata ca face jocurile Guvernului de la Beijing
ByteDance a respins mereu acuzatiile provenite din partea americanilor si a sustinut intotdeauna ca esteo companie privata care nu are niciun amestesc in jocurile politice ale regimului chinez. Ca in orice situatie, adevarul este la mijloc, iar decizia de a migra spre Occident justifica ambele variante.
Jurnalistii de la Reuters au anuntat ca ByteDance doreste sa iasa din sfera de influenta a Chinei si nu isi doreste sa devina victima colaterala in cadrul disputelor dintre Washington si Beijing. Tik Tok are in plan sa isi transfere capacitatile globale de luare a deciziilor in afara granitelor Chinei. Gurile rele sustin ca ar fi negociat cu Kevin A. Mayer pentru a prelua rolul de CEO.
Tik Tok isi transfera o parte dintre sedii in California
ByteDance urmeaza sa deschida cateva sedii de inginerie, tehnologie si dezvoltare a aplicatiilor in California si sa angajaeze un director de investitii pentru a pastra relatia cu investitorii majori. Tik Tok nu este disponibila in China, insa utilizatorii de acolo au o aplicatie similara, Douyin. Daca ByteDance si-ar muta centrul de comanda in afara Chinei ar putea fi privita ca o companie care face jocurile Occidentului.
In Statele Unite, Tik Tok a fost deja interzisa in Marina Americana, iar acest exemplu a fost urmat si de alte institutii publice. Autoritatile au efectuat verificari pentru a se asigura ca Tik Tok nu reprezinta niciun fel de risc.