Cea mai veche scară din lume a fost construită în Gobekli Tepe, în regiunea Anatolia din Turcia și are o vechime de 12 000 de ani. De-a lungul timpului, scările au încetat să aibă numai un rol funcțional, devenind parte din arhitectura clădirilor, aspectul lor fiind la fel de important precum spațiul din care fac parte sau atracția către care conduc pașii turiștilor.

De la Treptele Spaniole din Roma și până la Lion Rock în Sri Lanka, de la scările spiralate din Vatican, până la cele din Montmartre, toate sunt speciale. Mai sunt însă câteva care pot fi trecute cu vederea de mulți, însă cu siguranță le puteți lua în calcul că și punct de atracție pentru următoarea călătorie.

Chand Baori, Abhaneri, India reprezintă cu siguranță cele mai spectaculoase trepte din lume. Acestea par să fie o iluzie optică, însă sunt cât se poate de reale. Chand Baori reprezintă o scară impresionantă, echivalentul a 16 etaje, numărând nici mai mult nici mai puțin decât 3500 de trepte înguste, perfect simetrice, toate coborând către o fântână. Treptele au fost construite de către regele Chand între anii 800 și 900 i.Hr. și reprezintă un spatiu imens, pe care îl descoperi sub o altă formă dacă te uiți din unghiuri diferite.


Muzeul Gustave Moreau, Paris, Franța
Muzeul Gustave Moreau a fost locuință celebrului pictor, iar scara spiralată din interiorul lui este de o frumusețe rară. Nu este nici cea mai mare, nici cea mai admirată scară în spirala din lume, însă atrage atenția oricui intră în încăpere, prin simplul fapt că treptele par să aibă o simetrie perfectă și trimit cu gândul la infinit.


Livraria Lello, Porto, Portugalia
Pentru cei pasionați de clădirile în stilul art nouveau, care adăpostesc și o librărie impresionantă, încununată cu o scară impunătoare, Livraria Lello din Porto este locul ideal. Atunci când intri în librărie, este ca și cum te-ai trezi într-o poveste: scara din lemn masiv conduce către geamurile vitrate și te invită să alegi cărți din rafturile pictate, situate de-o parte și de alta a ei. Librăria a devenit atât de cunoscută încât proprietarii au decis să perceapă o taxă de intrare care se anulează, în cazul în care veți achiziționa cărți.


Turnul Den Bell, Antwerp, Belgia
Turnul Den Bell face parte din fosta Companie Națională a Telefoanelor Bell, fondată în anul 1877 de către Graham Bell. Turnul i-a fost adăugat clădirii în anul 1956 și are o înălțime de 57 metri. În spatele clădirii se află o scară impresionantă, sub formă de elipsă, până în vârful ei. Priveliștea din vârful scării este una cu adevărat amețitoare.


San Juan De Gaztelugatxe, Spania
La nord de Bilbao, pe coasta Golfului Biscay, se află o insulă micuță a cărei atracție principală este o mănăstire. Insula este legată de continent printr-o cărare formată din trepte, datând din secolul 11. Aceasta pare a fi o parte din Marele Zid Chinezesc, fiind formată din circa 230 de trepte. Legendele locale spun că persoana care sună clopotul bisericii de 3 ori, își poate pune o dorință. Aceste trepte au apărut în serialul Urzeala Tronurilor.


Heal’s Furniture Store, Londra, Anglia
În interiorul magazinului de mobilă Heal de pe Tottenham Court Road din Londra, la numai câțiva pași de British Museum, se află o scară în formă de spirală, pusa în valoare de candelabrele ce o traversează chiar prin centru, făcând-o astfel extrem de fotogenică.


Muzeul de Artă Islamică, Doha, Qatar
Proiectat de celebrul I.M. Pei, arhitectul cunoscut pentru piramida de sticlă din exteriorul Muzeului Louvre din Paris, Muzeul de Artă Islamică din Doha impresionează din frumusețea stilului simplu. Primul lucru care se observă la intrarea în muzeu este scara impunătoare, minimalistă, cu 2 aripi orientate în sus, formând cele două jumătăți ale unui cerc.

Recomandari