În Europa există câteva poduri celebre, care impresionează prin stil, formă dar și prin poveștile lor transmise din generație în generație. Fie că sunt confecționate din lemn, piatră sau metal, fie că sunt decorate cu cascade impresionante de flori, cu toate au, pe lângă utilitatea practică de cale de acces pentru un râu și povești foarte interesante. Pe unele dintre ele s-au dat bătălii importante, au fost incendii, iar altele au o vechime de câteva secole.
Chapel Bridge, Lucerna, Elveția
Acest pod este o atracție turistică importantă. De fapt, Chapel Bridge împreună cu turnul lui de apă sunt simbolurile orașului Lucerna și ale Elvetiei. Podul mai este cunoscut și sub denumirea de Kapellbrücke, a fost construit în secolul 14 și reprezintă cel mai vechi pod acoperit din lemn din întreaga Europa. Situat chiar în centrul orașului, Chapel Bridge face legătura între malul de nord și cel de sud al râului Reuss. Podul are o frumusețe și un pitoresc aparte date de coșurile cu flori colorate care sunt agățate pe toată lungimea lui.
Turnul de apă veghează semeț asupra podului și are o istorie impresionantă. Turnul cu o înălțime de 38m a fost pe rând arhivă, trezorerie, închisoare și cameră de tortură.
În anul 1993 podul a fost victima unui incendiu de proporții, din care au scăpat numai turnul de apă și capetele podului. Elvețienii au fost foarte afectați de faptul că le-a fost distrus simbolul național, astfel încât s-au mobilizat și au strâns fonduri iar un an mai târziu a fost reconstruit.
O plimbare pe pod este ca o întoarcere în istorie: în partea de sus a lui sunt picture impresionante cu scene din moștenirea Elvetiei. Primele picturi datează din anul 1500, însă multe dintre picturi au fost distruse în timpul incendiului din 1993. Partea bună este însă că au existat fotografii ale tuturor picturilor și s-a reușit o reproducere destul de precisă a lor ulterior.
Podul Charles, Praga, Republica Cehă
Timp de mulți ani, Podul Charles era singura cale de legătură între orașul vechi și Castelul din Praga. Acesta este cel mai vechi pod de peste râul Vlatva din Praga. În prezent, Podul Charles este un punct important de atracție, atât el în sine cât și pentru priveliștea pe care o oferă asupra orașului.
Atunci când inundațiile au distrus podul original, un nou pod a fost construit și inaugurat în 1402. Mai târziu a primit numele lui Charles IV, cel care a supervizat lucrările de construcție. Podul are o istorie foarte bogată, trecând din inundație în inundație, a asistat la numeroase bătălii și execuții. Între anii 1683 și 1928, au fost sculptate 30 de statui cu sfinți menită să decoreze podul, cea mai cunoscută dintre ele fiind statuia Sf. John Nepomuk. Mare parte dintre statui au fost distruse în timp, astfel încât cele care se pot vedea astăzi sunt replici, cele originale fiind păstrate într-un muzeu din apropiere.
Podul a fost afectat nu numai de intemperii ci și de traficul constant, în special căruțe trase de cai și mai târziu autobuze, tramvaie și mașini, toate și-au pus amprenta asupra lui. După restaurarea din 1978 a fost interzis accesul cu orice fel de mijloc de transport pe pod, astfel încât în prezent el este 100% pedestru.
Old Bridge, Heidelberg, Germania
Acest pod este construit peste râul Neckar, este în formă de arcadă din piatră și este printre ultimele poduri de acest gen care încă rezistă până în zilele noastre. Restul podurilor din lemn construite peste râu din păcate nu au supraviețuit, motiv pentru care, în anul 1780 prințul Karl Theodor a ordonat construirea unui pod rezistent. Podul se deosebește prin meterezele albe medievale, în zona dinspre oraș. Acestea au fost acum ceva timp parte din zidurile orașului și amintesc de stilul de viață din Heidelberg cu mulți ani în urmă.
Pont Alexandre III, Paris, Franța
Sena străbate asemenea unui șarpe Parisul și are nici mai mult nici mai puțin de 37 de poduri. Pont Alexandre III este considerat cel mai frumos decorat dintre toate. El unește zona Champs-Elysee pe malul drept de Cartierul Invalizilor și Turnul Eiffel pe malul stâng. Ancorat cu 4 statui aurii, podul este clasificat drept un monument important al Frantei. Aceste statui sunt foarte frumoase în lumina soarelui, având o strălucire deosebită. Ele sunt cai înaripați și fiecare reprezintă arta, știința, comerțul și industria.
Podul Alexandre III a fost construit că simbol al relațiilor pașnice dintre Franța și Rusia. Piatra de temelie a fost pusă chiar de Țarul Nicolae II al Rusiei în anul 1896. Podul în forma lui finală a primit numele tatălui acestuia, Alexander III și a fost inaugurat în anul 1900.
Podul Széchenyi, Budapesta, Ungaria
Podul Széchenyi face parte din Patrimoniul UNESCO și are un aspect și o istorie de-a dreptul impresionante. Orașele Buda și Pesta au fost mult timp 2 distincte, separate de fluviul Dunărea. Contele Széchenyi a decis că un pod rezistent construit peste fluviu, ar fi calea ideală pentru a uni orașele și pentru a avea orașul pe care îl cunoaștem astăzi sub numele de Budapesta. Podul a fost inaugurat în anul 1849.
Construirea lui a necesitat negocieri îndelungate și multe strângeri de fonduri, iar lucrarea în sine a durat circa 9 ani. De-a lungul podului sunt lanțuri masive, iar la cele două intrări pe pod sunt 2 statui în formă de leu. Aceste statui au fost adăugate în anul 1852. Podul a fost puternic afectat atunci când naziștii l-au bombardat în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. După război, podul a fost restaurat și redeschis în anul 1949, cu ocazia celei de-a 100 aniversări.
Acestea sunt numai câteva dintre podurile interesante în Europa, iar cunoașterea unul colț din istoria lor, va face din următoarea călătorie una memorabilă.