V-ați întrebat vreodată care este legătura între drăgălășenia pufoasă și sărbătoarea Paștelui?
Conform legendei, în fiecare an de Paște, Iepurașul aduce tuturor copiilor coșulețe pline cu dulciuri, jucării și tot felul de surprise delicioase, ba chiar ascunde ouă colorate în cele mai nebănuite locuri, lasându-le copiilor plăcerea de a le descoperi.Cu toate acestea, v-ați întrebat vreodată care este legătura între această sărbătoare religioasă și acest animal pufos și drăgălaș?
În mod suprinzator, există foarte multe povești, unele dintre ele adânc înrădăcinate în istoria religiei creștine și chiar în tradițiile păgâne. Este adevărat că în Biblie nu este menționată nicăieri apariția unui iepure magic în ziua Învierii lui Iisus, cu toate acestea, cum de a ajuns micuțul să devină un simbol al Paștelui în lumea întreagă? Una dintre teorii vine din tradiția păgână și spune că zeița primăverii și fertilității avea ca simbol iepurele, iar ea era sărbătorită în fiecare an în timpul festivalului “Eostre”, denumire care ne duce cu gândul la numele din engleză al sărbătorii Paștelui “Easter”.
În America, Iepurașul de Paște a fost prima dată menționat de imigranții germani în jurul anului 1700, ei povestind despre un iepure numit “Osterhase”. Conform poveștii lor, iepurele magic ar fi depus ouă colorate și le-ar fi dat în dar copiilor cuminți. Copiii împleteau cuiburi în care iepurașul să le poată pune ouăle colorate și îi lăsau chiar și morcovi, în cazul în care i se făcea foame. Ușor, ușor tradiția s-a răspândit în toată America și în timp iepurașul magic a ajuns să aducă pe lângă celebrele ouă colorate, dulciuri și jucării.
De ce aduce Iepurașul de Paște ouă?
Mulți s-au întrebat cum de iepurele, care este un mamifer, poate depune ouă. Explicația cea mai simplă ar fi aceea că atât iepurele cât și oul au fost dintotdeauna un simbol al fertilității, renașterii, ambele asociate cu sosirea primăverii și sărbătoarea Paștelui.
Din perspectivă creștină, ouăle colorate de Paște reprezintă învierea lui Iisus. Conform History.com, tradiția vopsitului ouălor datează din secolul al 13 lea, când ouăle erau interzise în perioada postului. Oamenii începeau să se vopsească și să le picteze pe măsură ce perioada postului se apropia de final și le consumau în semn de sărbătoare, în Duminica Paștelui.
Cum arată Iepurașul de Paște în zilele noastre?
În zilele noastre, Iepurașul de Paște are blănita albă și poartă haine asemănătoare celor purtate de oameni. Iepurașul este reprezentat purtând un coșuleț încărcat cu ouă frumos colorate, dulciuri și cadouri pe care le aduce copiilor. Practic, un fel de Moș Crăciun care vine primăvara.
Este interesant că în alte țări, Iepurașul a luat cu totul alte forme. De exemplu în Australia, sărbătoarea primăverii este anunțată de un iepure marsupial denumit local Bilby, specie pe cale de dispariție. În unele zone ale Germaniei, găsim vulpea sau cocoșul de Paște.