Monitorizarea locatiei si documentarea pas-cu-pas a traseului parcurs de-a lungul zilei este deja banala pentru gigantii internetului. Urmatorul pas este anticiparea fiecarei miscari, astfel incat sa poti fi intampinat cu informatii relevante inainte sa pleci la cumparaturi, sau sa faci vizita zilnica la cafeneaua din drumul spre serviciu.
Descrisa intr-un brevet acordat gigantului Facebook, tehnologia presupune folosirea datelor de localizare colectate de-a lungul timpului pentru a prezice unde vei fi in diverse momente ale zilei si care ar putea fi locatia ta in momentele cand esti offline. In cel din urma caz, aplicatia Facebook ar putea fi pre-incarcata cu continut relevant pentru tine, care sa te tina ocupat in perioada cand nu ai acces direct la internet.
Potrivit reprezentantului Facebook, Anthony Harrison, brevetarea anumitor idei nu garanteaza si ca acestea vor fi puse in practica imediat totusi, interesul companiei pentru dezvoltarea tehnologiilor care pot prezice miscarile utilizatorilor inainte ca acestia sa le faca nu trebuie ignorata, tehnologia putand avea beneficii tangibile in ce priveste maximizarea eficientei campaniilor de publicitate.
Un prim indiciu despre directia aleasa de Facebook a iesit la iveala inca din anul 2017, odata cu aparitia unui brevet numit “Offline Trajectories” care descria o metoda pentru prezicerea destinatiilor viitoare pe baza locatiilor vizitate anterior, inclusiv cele frecventate de catre prietenii apropiati.
Trebuie spus ca si Google a testat o tehnologie similara cu aplicatia Google Maps. Manifestat la activarea Driving Mode, algoritmul „ghicea” destinatia la care vrei sa ajungi pe baza locatiei in care te afli si propunea automat traseul de calatorie. Sugestiile oferite nu au facut decat sa alarmeze utilizatorii mai suspiciosi, care au pus la indoiala practicile Google de colectare a datelor.
Un alt brevet Facebook prevede folosirea retelelor Wi-Fi detectate in apropiere, a dispozitivelor prevazute cu tag NFC si dispozitive Bluetooth pentru a estima locatia actuala a utilizatorilor, oferind o alternativa la receptorul GPS care functioneaza si la interiorul cladirilor. Impreuna cu istoricul locatiilor vizitate recent, informatiile colectate vor ajuta evitarea asa numitelor puncte oarbe, in care locatia si activitatea curenta nu pot fi determinate cu certitudine. Totul pentru furnizarea unei experiente de utilizare personalizata, in care reclamele afisate nu sunt niciodata scoase din context, maximizand potentialul pentru monetizare.