Un studiu asupra listelor cu rezultate Google Search, intreprins de rivalul specializat in servicii anti-tracking DuckDuckGo, arata ca Google continua sa urmareasca activitatea utilizatorilor chiar si la folosirea modului ‘Incognito‘, intruziunea cauzand variatii importante in continutul returnat la cautari.
In general, modul de navigare ‘Incognito‘ este folosit de utilizatorii care vor sa impiedice pastrarea unui istoric cu site-urile accesate, fie in memoria dispozitivului sau online. Totodata, folosirea modului ‘Incognito‘ era de mult timp considerata metoda sigura pentru „evadarea” din bula de continut personalizat creata de algoritmii Google, cu scopul de a inconjura utilizatorii doar cu informatii de care ar putea fi interesati in mod direct.
Potrivit specialistilor DuckDuckGo, nu este posibil pentru utilizatorii Google Search sa impiedice monitorizarea si folosirea activitatii online pentru a modifica listele de rezultate la cautari, de-autentificarea din contul Google si chiar folosirea modului ‘Incognito‘ fiind doar partial eficiente. Investigatiile facute au aratat variatii importante in listele Google Search, majoritatea utilizatorilor intalnind continut selectat special pentru ei. De asemenea, informatiile returnate la cautarile pentru stiri si continut video variaza semnificativ de la un utilizator la altul, fapt ce poate influenta opiniile si concluziile trase in urma incercarilor de informare corecta.
La suprafata, Google promite de ceva timp ajustari in folosirea algoritmilor cu scopul de a reduce nivelul de personalizare a rezultatelor. In practica, de la anuntarea introducerii in anul 2009 a cautarilor personalizate chiar si pentru utilizatorii neautentificati nu s-au schimbat prea multe, compania folosind orice ocazie pentru a aduna informatii despre utilizatorii serviciilor sale.
In raspuns la acuzatiile aduse de rivalul DuckDuckGo, oficialii Google afirma ca studiul publicat este realizat incorect.