Găsirea echilibrului între viața personală și muncă este cu siguranță o situație complicată pentru toți în prezent. În ultimul an însă, cu toții am analizat dintr-o altă perspectivă acest raport viață/muncă, respectiv semnificația și scopul muncii în viața noastră și modul în care ne afectează viața de zi cu zi.

În anul 2021, un număr record de persoane au plecat sau plănuiesc să plece din companiile în care activează, lucru care pare a fi rezultatul faptului că toți au avut timp să reflecte asupra situației și a faptului că timpul acordat vieții personale este mult prea mic.

Cu toții ne imaginam că daca nu ar trebui să muncim, sau daca am munci mult mai puțin, am fi mai fericiți și mai sănătoși. Cu toate acestea, nu este explicabil de ce persoanele care și-au dat demisia de la un loc de muncă au optat pentru alte joburi în sistem freelancer, iar alte persoane care au câștigat sume importante la loterie, nu au renunțat, cu toate că ar fi putut, la locul de muncă.

Să atingem echilibrul perfect între viață și muncă, dacă într-adevăr există așa ceva, este complicat și mai degrabă ar trebui să ne gândim de ce muncim, nu unde și cum. Aceasta înseamnă bineînțeles și să înțelegem sursa de fericire pe care un loc de muncă o poate reprezenta, care nu este mereu evident.

Este foarte bine și foarte benefic să găsim un echilibru între viață și muncă. Munca este direct legată de starea noastră de bine și reprezintă o parte importantă din identitatea noastră. Întrebați-vă cine sunteți și imediat veți începe să vă descrieți în funcție de ceea ce faceți la locul de muncă.

Locul de muncă ne poate asigura sentimentul de competență, ceea ce contribuie la starea de bine. Studiile au demonstrat nu numai faptul că munca invariabil conduce la validare, dar atunci când sentimentele ne sunt amenințate, suntem atrași în mod special de activități care necesită efort. Aceasta ne demonstrează capacitatea de a ne construi mediul de viață și de a ne confirma identitatea de indivizi competenți.

În unele împrejurări, munca pare să ne facă fericiți chiar. Acest lucru a fost demonstrat de o serie de experimente în care participanților li s-a spus că în 15 minute au posibilitatea să stea pur și simplu, să nu facă nimic, sau să își găsească ceva de făcut. Cei care au ales să facă ceva a fost pentru că au fost forțați sau pentru că li s-a spus că vor primi o recompensă. Cu toate acestea, cei care au avut o ocupație, la finalul experimentului au fost în mod evident mai fericiți decât ceilalți. Cu alte cuvinte, să ne ocupăm timpul cu o activitate, ne poate aduce cu siguranță fericirea. Putem lua exemplul animalelor: cea mai mare parte a lor prefera să muncească pentru mâncare, decât să o primească în mod gratuit.

Ideea că munca în general contribuie la starea noastră de bine, este legată îndeaproape de conceptul psihologic al fericirii eudaimonice. De partea cealaltă este fericirea hedonica, care înseamnă prezența sentimentelor pozitive. Un studiu recent a arătat că există într-adevăr prea mult timp liber și că starea noastră de bine începe să scadă atunci când aveam mai mult de 5 ore libere într-o zi. Astfel, să stăm zile întregi pe plajă, fără niciun fel de ocupație, nu pare să fie cheia fericirii.

Care este echilibrul perfect

Studiile în domeniu au arătat că 50% dintre oameni preferă să aibă o viață fericită, un sfert ar dori o viață plină de însemnătate și numai 10% aleg să trăiască o viață bogată și cu experiențe dintre cele mai diverse.

Astfel, cheia succesului constă în stilul de viață care ni se potrivește fiecăruia dintre noi: hedonic, eudaimonic sau experimental. În loc să alegem între muncă și viață personală, mai bine analizăm și concluzionăm ce ne aduce mai multă fericire și împlinire.

Recomandari