Gazonul natural este destul de greu de întreținut, deoarece trebuie udat în mod frecvent, tuns și distruse buruienile. Gazonul artificial este din acest motiv o alternativă foarte bună. Acesta nu trebuie udat, mentenanța este minimalistă și cu toate că este mai greu de instalat, rezultatul obținut este unul foarte bun.
De ce este mai bun gazonul artificial?
Unul dintre motivele cele mai importante este faptul că ne ajută să facem economie de apă, iar aceasta este grija tuturor locuitorilor planetei. Estimativ, o familie care locuiește la curte consumă aproximativ 1200 litri de apă, 30% din această cantitate fiind folosită pentru spațiile exterioare.
Gazonul artificial nu își schimbă culoarea, fiind tratat cu anumite substanțe care îl ajută să se mențină verde de-a lungul timpului. Dacă sunteți îngrijorați de faptul că nu știți cum arată și cum se simte, ei bine, există o multitudine de variante, care mai de care mai interesante. Puteți alege culoarea, lungimea firelor de iarbă, între stilul pentru curte și pentru teren de golf, care imită perfect iarba naturală. Bineînțeles, există și dezavantaje, gazonul sintetic fiind confecționat din petrol și plastic, nefiind degradabil. Gazonul sintetic absoarbe căldură, motivul pentru care devine foarte cald la atingere, în comparație cu iarba naturală.
Cum se instalează gazonul artificial
Gazonul artificial este destul de complicat de instalat și necesită utilizarea unui echipament special. În cazul în care vă permiteți, puteți opta la serviciile unei firme pentru a instala gazonul. În caz contrar, puteți urmări ghidul video al producătorului.
Înainte de a așeza gazonul, trebuie îndepărtate toate elementele care incomodează, inclusiv iarba, cabluri, pietre și cel puțin 10 cm de sol. În continuare se instalează o ramă pentru a delimita perimetrul în care urmează a fi așezat gazonul. În continuare se fixează un substrat de bază, un amestec de nisip și pietriș, care permit drenajul corect. Acest strat trebuie nivelat foarte bine pentru a-l susține corect pe cel de deasupra lui. În continuare, se aplică un strat de substanțe care nu permit dezvoltarea buruienilor. La final, se aplică rola de gazon pe toată suprafața sau pe bucăți, după care se ajustează pe margini pentru a se încadra în spațiu. Gazonul trebuie lăsat la soare timp de 30 de minute pentru a se întinde perfect. Din loc în loc se pot bate cuie, pentru a asigura o fixare și mai bună. La final se aplică un strat antibacterian similar nisipului, care susține poziția firelor de gazon, pentru a crea cât mai mult senzația de iarbă adevărată.