Este important pentru fiecare dintre noi să învățăm să ne protejăm de acele aplicații care ne spionează dispozitivele pentru a copia date personale și pentru a le vinde mai departe către diverse companii.
Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că toate aplicațiile pe care le descărcăm pe telefonul mobil copiază diverse date, în scopuri comerciale. Fără îndoială, o parte dintre acestea pot fi mult mai invazive decât altele. Din acest motiv este important să învățam să identificăm astfel de aplicații, fie pentru a le șterge definitiv, fie pentru a limita permisiunile și în acest fel, ne putem proteja datele personale.
Unul dintre indiciile că avem o astfel de aplicație pe telefon este faptul că bateria începe să se descarce mult prea repede decât în mod normal. Un alt indiciu este apariția unor aplicații pe care nu vă amintiți să le fi instalat vreodată, sau și mai grav, vi se deschid ferestre dubiose brusc.
Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să nu acceptăm accesul solicitat de aplicațiile respective, cum ar fi microfonul, camera video sau geolocatia. De asemenea, nu trebuie să accesăm link-uri primite prin e-mail, dacă avem impresia că nu provin dintr-o sursă de încredere. Este recomandat să avem întotdeauna instalat un program antivirus atât pe telefonul smart, cât și pe alte dispozitive cum ar fi tableta sau computerul și de asemenea să avem grijă să îi instalăm toate actualizările disponibile.
Nu în ultimul rând, înainte de a instala o aplicație, este bine să citim comentariile altor utilizatori. Aceștia postează detalii despre publicitate invazivă sau eventuale costuri percepute, care nu fuseseră aprobate.
Specialiștii în domeniu recomandă să dezactivăm publicitatea inclusă automat de către producător. La telefonul android accesați secțiunea «Setări Google», apoi «Publicitate» și dezactivați opțiunea «Publicitate personalizată».
Pentru iPhone, în secțiunea «Setări», «Confidențialitate» va apărea opțiunea «Servicii de geolocatie». Această opțiune trebuie dezactivată.
În martie 2020, o companie de securitate cibernetică a descoperit un malware de Android care apărea precum o aplicație de actualizare a sistemului de operare. Atunci când programul se infiltra într-un dispozitiv, începea să trimită date personale către terțe companii.
Astfel, ținând cont de cele de mai sus, cu toții trebuie să fim vigilenți și să învățam să ne protejăm de aceste aplicații periculoase, pentru a nu deveni victimele programelor spion.