Caroseria masinii tale suporta in timpul mersului impactul cu o multime de particule care pot afecta vopseaua in timp. Prin urmare, ceara este solutia ideala ca s-o protejezi, dar multi soferi n-o mai aplica si in sezonul rece.
Si e cea mai mare greseala. Daca exista o perioada din an cand trebuie neaparat sa ceruiesti caroseria masinii, atunci este iarna. Nu doar primavara si vara, cand ti se pare ca e mai putina mizerie. Evident ca-ti place sa-ti vezi propria reflexie pe caroserie in zilele insorite de vara si ai mari sanse sa se pastreze astfel mult timp, pentru ca ploua mai putin sau deloc.
Totusi, iarna trebuie sa acorzi cea mai mare atentie protejarii caroseriei. Multe spalatorii auto au inceput sa foloseasca ceara in solutiile cu care-ti curata automobilul, dar nu este eficienta.
Cel mai bine este sa-ti cumperi tu, separat, un tub sau o sticla de ceara (preferabil una specializata pe culoare, nu universala) si sa lustruiesti toata suprafata caroseriei care este acoperita cu vopsea.
Cum se face ca tocmai iarna, cand masina e mai mult murdara, are nevoie de ceara? Pai, dintr-un motiv oarecum evident: toti factorii de mediu si particulele care se depun pe ea. Ceara actioneaza ca o “haina” de iarna pentru caroserie, un strat protector care scade riscul de zgarieturi si de coroziune.
Materialul antiderapant, mai ales sarea, care se arunca pe sosele pentru a spori siguranta la condus, este foarte nociv pentru caroserie. Sarea are efect coroziv si daca patrunde alaturi de apa in anumiti “pori”, acolo se poate dezvolta rugina cu timpul. Acesti “pori” nu sunt vizibili cu ochiul liber (la inceput), dar pot fi acoperiti cu ceara