Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

In articolul acesta iti dau cateva indrumari pentru sporirea confidentialitatii in Windows 10 precum personalizarea setarilor de confidentialitate pe parcursul instalarii Windows-ului 10 si dupa instalarea Windows-ului 10 precum si dezactivarea Cortana.

Windows-ul 10, la o instalare standard, are posibilitatea de a raporta o cantitate imensa de informatii la Microsoft. Daca faci clic pe “Express Settings” la instalare, permiti Windows-ului 10 sa iti colecteze contactele, amanuntele calendarului, tastarea textului si utilizarea touchpad-ului, informatii legate de locatie etc. Windows-ul 10 trimite totul inapoi la Microsoft, pentru a fi utilizat in scopul personalizarii si reclamelor tintite.

Aceasta practica este destul de uzuala: editiile precedente de Windows, in afara de situatia in care afirmi contrar, au raportat un tip de informatii catre Microsoft. Windows 10 in mod cert avanseaza inainte, dar si datorita Cortana. Cortana, teoretic trebuie sa fie personalizat si optimizat datorita intrarilor tale de voce, calendar, contacte s.a. Totodata si datorita altor trasaturi “in cloud” ce produc colectarea si transmiterea datelor confidentiale catre Microsoft.

Insa, acest fapt nu semnifica ca trebuie sa fii impacat in acest fel. Daca vrei sa iti mentii o mare parte a datelor personale si sa iti pastrezi confidentialitatea pe calculator, Windows 10 poate fi setat astfel. Fii convins ca sunt disponibile mai multe comutatoare ce necesita dezactivare si vei ramane si fara unele functionalitati (Cortana nu va mai rula, de exemplu).

Asistenta noastra tehnica pentru calculatorul tau

Daca nu ai pe calculator Windows-ul 10 si doresti sa il utilizezi, poti apela la serviciile Proreparatii. Specialistii IT ai Proreparatii iti pot oferi la solicitare servicii de reparatii computere software de instalare Windows 10 sau instalare Windows 11. Atunci cand ne vei apela un tehnician IT iti poate realiza o estimare de pret instalare Windows 10 pentru calculatorul tau. Atat serviciile software cat si cele hardware de la Proreparatii se realizeaza pentru clientii din Bucuresti si judetul Ilfov.

Cum poti determina ca Windows-ul 10 sa-ti asigure confidentialitatea

In primul rand, cea mai facila metoda de a dezactiva anumite functii de salvare a datelor, personalizare si telemetrie ale Windows-ului 10 se realizeaza la instalarea lui. Atunci cand ai instalat Windows-ul 10, sari la urmatorul pas.

Pe ecranul de instalare, unde cere sa apesi “Use Express settings”, fa clic pe butonul mic “Customize settings”. Prima fereastra de personalizare are setari pentru personalizare, publicitate tintita si urmarirea locatiei. Atunci cand vrei sa iti sporesti confidentialitatea, continua si dezactiveaza totul din aceasta fereastra.

A doua freastra are o varianta destul de utila in partea superioara, insa celelalte precum navigarea predictiva pe Web, conectarea la punctele de acces Wi-Fi deschise si Wi-Fi Sense pot fi dezactivate.

Aditional, pe parcursul configurarii Windows-ului 10, o alta metoda de a distribui mai putine date cu Microsoft este sa realizati un cont de utilizator local. Acest lucru il puteti face mai usor in locul conectarii cu un cont Microsoft. Cand ti se cer datele contului Microsoft, fa clic pe “Create a new account” si apoi pe “Sign in without a Microsoft account” in fereastra urmatoare. Se intelege ca aceasta varianta va impiedica distribuirea automata a oricarei setari/date catre alte calculatoare cu Windows pe care le ai.

Acum continuati si terminati instalarea, astfel ca urmatoarele etape se vor realiza din Windows 10.

Etapa de sporire a confidentialitatii dupa instalarea Windows-ului 10

In Windows intra in aplicatia Settings si fa clic pe butonul Privacy. Poti dezactiva toate aceste setari, insa poti decide sa mentii SmartScreen Filter activat. O mare parte dintre aceste setari poti fi deja dezactivate daca ai dezactivat totul in timpul instalarii.

In partea inferioara a zonei Privacy, fa clic pe Feedback. De aici, poti selecta frecventa de feedback la “niciodata”. Aceasta alegere poate opri Windows-ul 10 sa raporteze unele informatii catre Microsoft. Retine ca “Feedback options” nu pot fi dezactivate deocamdata; poate fi configurat doar la “de baza”.

In acest moment este bine sa dezactivezi Cortana.

  • Fa clic pe butonul Start.
  • Tasteaza cateva caractere si ecranul Start va fi substituit de o fereastra gri de cautare.
  • Fa clic pe pictograma rotita pentru a afisa panoul de setari al Cortanei (imaginea anterioara) si apoi dezactiveaz-o, rotind comutatorul la “Off”.
  • Daca preferi sa mentii Cortana activa, insa cu unele dintre caracteristici reduse, acestea pot fi setate aici.

Cam asta trebuie facut: acum raportezi foarte putine informatii catre Microsoft.

Intrebarea este, desigur, daca beneficiul potential in confidentialitate este intrecut de pierderea functionalitatii. Dezactivarea personalizarii are sens din optica confidentialitatii. Insa, acest lucru ar putea afecta destul de mult acuratetea recunoasterii vocii si utilitatea anumitor functii ale sistemului de operare precum Cortana. In acelasi timp, nu sunt multe motive pentru a pastra activat ID-ul de urmarire a reclamelor.

Dupa ce ai realizat etapele descrise in acest articol vei avea o confidentialitate crescuta in Windows 10. Daca totusi ai nevoie de asistenta IT de la echipa Proreparatii ne poti contacta. Tehnicienii nostri se ocupa atat cu servicii software cat si cu servicii hardware de reparatii calculatoare sector 3. Oferim un timp de raspuns mic pentru clientii din sectorul 3, dar si pentru celelalte sectoare din Bucuresti. Oferta noastra se desfasoara la domiciliul clientului sau la sediul nostru.

Recomandari