Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

Chiar dacă construiești sau numai renovezi o casă sau un apartament, amenajarea băii este nu doar o necesitate ci un spațiu care vrei să arate bine, ca și restul locuinței tale. Specialiștii spun că o baie curată, decorată corespunzător, în culori plăcute, poate fi un adevărat sanctuar de relaxare și odihnă pentru locuitorii casei.

Arhitectul sau constructorul pot să-ți dea informații prețioase despre locul unde poți așeza cada, chiuveta etc. Dar culorile și designul băii sunt ceva diferit. Dacă nu-ți permiți să angajezi un designer profesionist pentru asta (ceea ce mulți nu ne permitem), atunci probabil ai o mulțime de întrebări despre cum să începi, ce să alegi și vom încerca să răspundem la cât mai multe dintre ele în acest articol:

Faianță sau altceva?

Întrebarea este legitimă și pentru băi noi, dar și pentru cele pe care vrei să le renovezi.

Astăzi multe persoane renunță la clasicele foi de faianță pe perete și folosesc altceva și asta din diverse motive: vor un design mai modern, mai sofisticat, vor să folosească materiale sau culori care sunt prezente în designul din restul casei, poate scot în evidență un stil anume de amenajare interioară, sau din motive mai practice cum ar fi buget redus, nu vor să demoleze, să scoată faianța existentă, stau în chirie și nu pot face schimbări mari etc.

Vestea bună e că, în prezent, există materiale de construcție foarte diverse și multe se pot aplica direct pe stratul de faianță existent.

Iată ce se poate folosi în loc de clasica faianță:

 • Plăci de microciment– sunt o categorie de produse cu care obținem suprafețe decorative continue, fără rosturi și cu aspect de ciment. Atenție necesită persoane calificate pentru a fi instalate, care au urmat training-uri de specializare la producători, deci trebuie să ai în vedere un cost de manoperă mai ridicat. Investiția aproximativă pentru redecorarea unei băi de mărime medie cu materiale și manoperă, se poate ridica la 8000-11.000 lei, timpul de realizare fiind de la câteva zile până la circa o săptămână și jumătate, în funcție de produsul ales.
 • Plăci din marmură– evident mai scumpe decât faianța obișnuită
 • Var/ vopseaua decorativă – personal sunt de părere că nu toți pereții băii trebuiesc placați cu faianță ci numai cei de pe partea cu cadă/ duș, chiuvetă, unde este risc de stropire. În rest se poate foarte bine folosi var lavabil sau vopsea. Există și variante de var și vopsea rezistente la umezeală așa că practic le poți aplica peste tot în baie. Va fi mult mai ieftin și rapid. Poți da cu vopsea specială de faianță și plăcile vechi și demodate existente, ceea ce va schimba radical aspectul unei băi existente, fără să faci investiții mari.
 • Lemn- pereți tip lambriu, placați cu scândură simplă sau aparentă; este o soluție ideală în casele de vacanță, pensiunile turistice și în designul rustic în general. Dar un perete accent din scândură vopsită în culori interesante poate fi un element forte și în alte stiluri moderne de amenajare interioară. Desigur, lemnul trebuie tratat corespunzător pentru a fi rezistent la umezeală.
 • placare cu HPL – aceste plăci laminate pot avea aspect de lemn, piatră sau alte tipuri de modele și sunt relativ simplu de instalat, chiar și peste un strat de faianță vechi. Alege modele rezistente la umezeală.
 • Cărămidă – poate fi reală, în cazul pereților care sunt din cărămidă, sau aparentă. Se poate vopsi sau aplica doar un lac special care să o facă mai rezistentă la umezeală. Dacă ai și alte porțiuni de perete sau design de acest tip în casă, se va potrivi de minune. Folosește-le dacă decorezi casa în stil rustic ori chiar industrial modern.
 • Oglindă, sticlă, sticlă printată – sunt o soluție modernă și un mod foarte creativ de a proteja pereții băii de stropi. Se pot pune în dreptul căzii, al chiuvetei, chiar pe un perete întreg. Există și mozaicuri din sticlă. Oglinda poate face o baie mică să pară mai mare și mai luminoasă.
 • Placare cu ardezie flexibilă – poate da pereților un aspect plăcut de marmură sau piatră naturală. Unele se aplică cu ajutorul unui adeziv ca faianța, altele sunt auto-adezive.
 • Piatră naturală – aplicată direct sau sub formă de mozaicuri
 • Dale de vinil lipite – alege un model cu grad de aderență adecvat pentru spațiile umede
 • Tapet rezistent la apă sau folii adezive/ stikere autocolante

Ce tip de material?

Faianța este în general din ceramică, dar astăzi există o multitudine de sortimente pe care le poți alege: ceramică glazurată, porțelanată, porțelanată grazurată, faianță decorativă, în relief , etc.

În băi se alege în general glazurată, lucioasă, fiind mai rezistentă la apă, dar în anumite tipuri de design interior se potrivește mai bine un model mat.

Alege același tip de faianță și evită să le combini prea mult în aceeși încăpere.

Cum aleg culorile?

Culoarea depinde mult de stilul de design interior al intregii case și de culorile alese pentru amenajarea locuinței. Nu cumpăra ceva doar pentru că așa ai văzut la vecinul sau pentru că ți-a plăcut într-o revistă ori emisiune. În casă trebuie să existe o continuitate de stil și culoare, nu să fii șocat când intri într-o baie care are cu totul alte nuanțe și alt design.

Ca și sfat, nu alege culori închise pentru o cameră de baie mică, mai ales dacă ai tamplarie pvc Salamander și camera este slab luminată. O va face să pară și mai mică și mai îngrămădită.

O baie cu pereți negri, maro sau alte culori puternice pot sugera uneori modernitate și lux, dar specialiștii spun că dacă vrei să te relaxezi atunci când faci o baie, să te refaci, să te deconectezi de stresul cotidian, atunci mai bine alegi culori deschise și nuanțe naturale: griuri colorate, verde sau bleo deschis, culoarea lemnului, aspect de piatră aparentă.

O baie în întregime albă, strălucitoare este foarte potrivită în stilul clasic. Deși pereții albi sunt un concept relativ simplu, dă încăperii un aer sofisticat.

Griurile, aspectul metalic al faianței combinat cu mobilier de lemn sunt folosite mult în stilul comtemporan și modern industrial.

Pentru Shabby Chic alege crem deschis, roz, piersică, bleo sau verde deschis.

Ce stil să aleg?

Pe lângă culori, anumite tipuri de imprimeuri de pe suprafața faianței o fac să fie potrivită cu un stil de amenajare sau nu. Nu alegi la întâmplare ceva cu flori, dungi, forme geometrice, nervuri, relief etc.

Pentru un stil rustic alege ceva care sugerează materialele naturale- lemn, nervuri ca la marmură, impresie de piatră sau cărămidă.

Imprimeurile minuscule florale se potrivesc stilului Shabby Chic. La fel plăcile de faianță cu aspect de tapet, de scândură veche, de cărămidă.

Imprimeurile de tip marmură sau modelele florale sau geometrice sofisticate (de obicei cu gri sau negru), sunt potrivite stilurilor tradițional și clasic.

Și în stilurile moderne se preferă un design de faianță care imită natura: marmură, piatră, ciment și mai puțin cele cu modele florale sau alte imprimeuri. Se pot folosi cele cu linii, forme geometrice mari dar în general alb-negru sau alb-gri iar în tendințele de modern-costal se pot folosi și modele bleo sau verde, crem, dar pentru nișe, zona dușului, nu pentru toți pereții.

Ce format trebuie să aibă plăcile?

Mă refer aici la formatul fizic al plăcilor. Pe lângă clasicele pătrate și dreptunghiuri astăzi sunt mult mai multe modele: solzi, mozaic mărunt, fagure / hexagon, romb, cu aspect tridimensional etc

Poți opta pentru orice dar ține cont de următoarele sfaturi:

 • stilurile moderne folosesc mult faianța de format mare astăzi și sunt la modă și plăcile de tip metro, dreptunghiuri înguste
 • solzii, plăcile tip fagure se potrivesc mai mult unui stil chic sau tradițional
 • faianța care are un format mai deosebit este de multe ori mai scumpă de achiziționat dar și de instalat
 • combină faianța cu format de mozaic sau alte forme ieșite din comun cu zone de faianță simplă, va arăta mult mai bine decât dacă acoperi în întregime pereții cu astfel de format.
 • la o baie mică se recomandă faianță cu foi mari, dreptunghiulare, supradimensionate așezate pe verticală, pentru a reduce numărul de rosturi. Vor face camera să pară mai înaltă, mai mare.
 • dacă optezi de exemplu pentru ceva în format de romb, nu alege pentru un alt perete solzi, ori mozaic ori alt format. E în regulă să le combini cu ceva pătrat-deptunghiular simplu dar nu fă un terci de stiluri și forme.
 • plăcile cu reliefuri și forme speciale sunt de multe ori greu de combinat și pot face baia să arate încărcată sau demodată dacă nu sunt folosite corespunzător

Recomandari