Cunoscută și sub denumirea de «Paris al Estului», frumoasa capitală a Ungariei ocupă din ce în ce mai mult un loc de seama în lista de călătorii a oamenilor de pretutindeni. Budapesta este genul de oraș care vă poate menține ocupați zile la rând. Având castele încântătoare, baruri și cafenele, o promenadă de-a lungul Dunării cu adevărat impresionantă, Budapesta are ceva de oferit pentru orice turist.
Pe lângă atracțiile turistice cunoscute de toată lumea, Budapesta ascunde și multe comori care așteaptă să fie descoperite. Fie că vreți să ieșiți din tipare sau pur și simplu nu este prima dată când ajungeți în frumoasa capitală a Ungariei, merită cu siguranță să descoperiți aceste locuri.
Locuri de vizitat in Budapesta, Ungaria
Strada Gül Baba
Gül Baba este genul de străduță pe care o găsești numai dacă o cauți. Este o stradă pietruită, în apropiere de Podul Margaret, situată destul de departe de agitația din centru, însă cu o semnificație istorică mare.
Între anii 1541 și 1686, majoritatea Ungariei era ocupată de turci. Gül Baba, un poet turc a fost cel care, conform legendei, a adus trandafirii în Ungaria. Strada numită după el se termină chiar la mormântul acestuia, situat într-un muzeu, considerat un important loc de pelerinaj. Dacă intenționați să vă plimbați pe această stradă, trebuie musai să aveți încălțăminte confortabilă.
Pub-ul «For Sale»
Celebrul bar este cunoscut prin faptul că le permite celor care îi trec pragul să își lase amprenta aici, pe pereți, pe podea sau chiar pe tavan. Când intri în bar este ca și cum ai păși în Zona Crepusculară. Acesta este acoperit din podea și până în tavan cu bucățele de hârtie, desene, tablouri, bilețele, etc. Vizitatorii sunt de asemenea încurajați să arunci cojile de arahide oferite din partea casei direct pe podea.
Pantofii de pe malul Dunării
Unul dintre cele mai emoționante memorialuri, Pantofii de pe malul Dunării, onorează evreii care au fost uciși de către miliția fascistă în Budapesta în timpul celui de-al doilea Război Mondial. În timpul războiului, evreii au fost forțați să își scoată încălțămintea, astfel încât atunci când erau împușcați, corpurile lor să plutească ușor pe apa fluviului. Memorialul a fost creat de către regizorul Can Togay și sculptorul Gyula Pauer.
Muzeul Art Nouveau al Ungariei
Muzeul este dedicate în totalitate acestui stil și reamintește de începuturile secolului XX, atunci când acesta era în vogă în toată țara.
Art Nouveau este un stil de artă decorativă, arhitectură și design, în vogă în Europa din anii 1800 și până la Primul Război Mondial. Muzeul este deschis de luni până sâmbăta, în intervalul orar 10:00-17:00, iar duminică este închis.
Castelul Vajdahunyad
În Budapesta există un castel care a fost inițial construit din carton și lemn. Castelul Vajdahunyad a fost construit în anul 1896 de către Ignác Alpár, pentru a comemora 1000 de ani de la stabilirea maghiarilor în câmpia Panoniei. Expoziția trebuia să fie inițial temporară, motiv pentru care construcția era din carton și lemn, însă a devenit atât de populară, încât ulterior a fost îmbrăcată în piatră și transformată într-o clădire permanentă.
Castelul prezintă vizitatorilor 4 stiluri arhitecturale diferite, pentru a evidenția evoluția stilurilor în Ungaria de-a lungul timpului. Castelul este deschis de marți până duminică, în intervalul 10:00-17:00.
Dealurile Buda
Pentru cei dornici de aventură în natură, dealurile Buda sunt locația ideală. Acestea sunt situate în partea cu același nume a capitalei Ungariei și au o grămadă de poteci de făcut drumeții, iar panorama din vârful lor este una cu adevărat captivantă.
Terror Háza
Acesta este un muzeu dedicat regimului asupritor al Terror Háza și a fost înființat pentru a arăta lumii prin ce au trecut victimele brutalității politice în Ungaria. Arhitecții au depus un efort imens pentru a crea vizitatorilor o experiență senzorială unică. Muzeul este deschis de marți până duminică, în intervalul 10:00-18:00.
Grădina Botanică Füvészkert
Füvészkert este cea mai veche gradină botanică din Budapesta, fiind fondată în anul 1771. Grădina adăpostește peste 8000 de specii de plante, dintre care se remarcă liliacul, cactușii, palmierii și bromeliadele. De asemenea, în cadrul grădinii sunt peste 200 de specii de plante pe cale de dispariție, iar în fiecare an în luna aprilie se organizează aici un festival al cireșilor înfloriți.