Costa Cálida se traduce mot-a-mot “coasta caldă“ și face referire la aproximativ 250 km de linie de coasta din partea de sud-est a Spaniei. Aceasta începe din provincia Alicante în nord și ajunge până în Almeria în sud, având două orașe importante în centru, Murcia și Cartagena. Această linie de coastă se caracterizează prin plaje însorite, cu nisip fin, precum și țărm stâncos. Cu peste 320 de zile însorite pe an, nu este surprinzător numele acestei zone din Spania. Nu numai vremea extrem de prietenoasă face din această zonă o destinație tocmai bună de vizitat în timpul toamnei, dar și temperatuta perfectă a apei, datorată protecției oferite de Golful Mazarrón. Nu în ultimul rând, calzi și primitori sunt și localnicii.

De asemenea, în timpul toamnei, atunci când grupurile de turiști locali și străini au plecat, este momentul ideal pentru a vizita de asemenea monumentele istorice de pe Costa Cálida. Spaniolii stiu să aprecieze un festival de calitate, unele dintre ele desfășurate în Murcia în timpul toamnei. Tot aici se află și cel mai important aeroport.

Starea vremii
Vremea plăcută din timpul toamnei este unul dintre motivele principale pentru care turiștii vin pe Costa Cálida. Temperatura din timpul toamnei este de aproximativ 21 de grade Celsius, suficient de calda pentru a înotă și a face plaja și nu prea sufocanta pentru a putea vizita obiective turistice din frumoasele orașe Murcia sau Cartagena. Ocazional pot apărea ploi de scurtă durată în octombrie – noiembrie.

Plajele
De la cele sălbatice, până la cele potrivite pentru familii cu copii, toate se pot regăsi pe Costa Cálida. Mar Menor este cea mai mare lagună de coastă cu apă sărată, situată la sud-est de Murcia, nu departe de Cartagena. Aceasta este separată de Marea Mediterană printr-o bucată de pământ numită La Manga (Mâneca). Aici se găsesc unele dintre cele mai bune plaje, deci Mar Menor nu trebuie ratată.

În cazul în care preferați o plajă sălbatică, vizitați Playa de Calblanque, situată în Parcul Natural cu același nume.

În zonă se pot practica și sporturi nautice, surf, canoe, în special în zona Playa de las Salinas. Aici sunt și școli de profil.

Cea mai dezvoltată dintre plaje este La Colonia Beach din Aguilas. Aceasta este nu numai o plajă cu nisip fin, potrivită pentru înot și relaxare pe șezlonguri, însă are și echipamente speciale pentru persoanele cu dizabilități.

Descoperiți istoria zonei
De la Roma la Cartagena și până la minunile Art Deco, frumoasele orașe Murcia și Cartagena își așteaptă turiștii. Toamna înseamnă mai puțini turiști și temperaturi mult mai plăcute, astfel încât o plimbare printr-unul dintre orașe este o plăcere.

În Cartagena veți fi înconjurați de istorie din toate direcțiile. Cel mai cunoscut monument roman este poate cel mai mare amfiteatru din Peninsula Iberică. Există însă și un muzeu, un oraș sat roman, minunata Casa de la Fortuna, o vilă în stil roman decorată cu mozaicuri și picturi și multe altele care așteaptă să fie descoperite. Strada principală este pavoazată de clădiri impunătoare în stil Art Deco, cea mai importantă dintre ele fiind cazinoul.

Murcia, capitala provinciei, este situată la circa 40 km în interiorul continentului. Orașul este mai mic decât Cartagena, însă la fel de încărcat cu istorie și obiective de vizitat. Floridablanca Gardens conține o colecție impresionantă de flori și smochini. Murcia este și un oraș universitar, cu o atmosferă efervescentă.

Participați la Festivalurile Toamnei
Cel mai important și colorat festival este Moros y Cristianos, o rememorare a bătăliilor dintre Creștini și Arabi, care au scris cea mai mare parte din istoria Cartagenei. În timpul festivalului, întregul oraș este animat, peste tot se desfășoară parade la care participă oameni costumați în alb și auriu, respectiv în soldați arabi și soldați romani. Cele mai importante evenimente au loc în sectorul Feria, unde sunt multe corturi cu mâncare, băutură și zonă de dans. În luna noiembrie, în Cartagena are loc un festival  internațional de jazz.

Festivalul Caldero din Alcazares este unul diferit. Ce ar putea fi mai interesant decât un festival pe plajă, unde mii de oameni se bucură de o zi în aer liber și gustă mostre de orez și pește, pregătite în uriașele «calderos». Evenimentele principale se desfășoară pe Playa de la Pescaderia. Festivalul se desfășoară în perioada 7-14 octombrie.

În timpul toamnei, în zona Costa Cálida se consumă preparate pe bază de carne de porc. Vedetele sunt cârnații picanți cum ar fi morcon, longaniza și morcilla. Preparatele pe bază de fructe de mare și homarii din zona Mar Menor și legumele, dar mai ales vinurile albe, roșii și rose merită degustate.

Recomandari