De-a lungul timpului, oamenii au făcut topuri și au clasificat totul, pornind de la mâncare, până la cărți, filme și destinații turistice.

Din aceeași categorie, s-a făcut și un top 5 al celor mai vechi baruri din lume, dintre cele cunoscute și atestate.

Sean’s Bar – Athlone, Irlanda
Este greu să ne imaginăm, însă da, acest bar a fost înființat în urmă cu 1100 ani. Având în minte această informație, cu toții încercăm să ne imaginăm cum ar fi arătat oare în acele vremuri : cu mese și scaune din lemn, cu cavaleri care erau rugați să își lase săbiile la intrare ? Cert este că acest bar chiar are vechimea menționată, existând documente care o atestă, inclusiv ale proprietarilor de-a lungul timpului. Nu este de mirare că acest bar există în micul oraș Athlone din centrul Irlandei, el fiind la rândul lui un oraș foarte vechi.

În prezent barul își întâmpină clienții cu celebra bere la halbă produsă local și cu muzică live, iar la loc de cinste pe unul din pereți este certificatul Guinness care îi atestă povestea.

Bingley Arms – Bardsey, Marea Britanie
Bingley Arms nu este cel mai vechi bar din lume, însă este cel mai vechi din Marea Britanie, motiv pentru care a primit și el un binemeritat loc în Cartea Recordurilor.

Se pare că barul ar fi fost înființat în anul 953 și s-a numit inițial « Priest Inn » datorită poziționării sale la jumătatea distanței dintre două mănăstiri. În acele vremuri, cei care îi călcau pragul cel mai des erau chiar călugării, unii dintre ei dorind să și înnopteze aici.

Clădirea este aproape în totalitate originală, fiind doar refăcută și întărită atunci când a fost necesar, însă și-a păstrat modelul tradițional și chiar cuptorul de pâine cu o vechime de câteva secole.

Ye Olde Trip to Jerusalem – Notthingam, Marea Britanie
Ye Olde Trip to Jerusalem este situat în faimosul Notthingam, ținutul lui Robin Hood și a fost denumit după crudiadele din Țara Sfântă din secolul al XII lea. Cuvântul “trip” din denumirea lui însemna în acele vremuri că acesta este locul în care să te oprești pe durata călătoriei tale. Și se pare că exact acest lucru îl făceau cruciații : fie se opreau să bea o halbă de bere, să mănânce și să își hrănească și caii, fie de cele mai multe ori rămâneau chiar și peste noapte.

Interesant la această clădire este faptul că este construită în fața și deasupra unor peșteri. Peșterile din subteran sunt folosite și în prezent pentru depozitarea butoaielor de bere.

Brazen Head – Dublin, Irlanda
Acest pub datează din anul 1198 și este celebru prin faptul că a fost locul în care își petreceau timpul scriitori celebri precum James Joyce, Jonathan Swift, Robert Emmet și Brendan Behan.

Pe lângă toate istoria pub-ului și unele decorațiuni care s-au păstrat de-a lungul timpului pentru a ne aminti de vremurile de demult, barul este celebru de asemenea în zonă pentru muzică irlandeză live.

Ye Olde Man & Scythe – Bolton, Marea Britanie
Pub-ul a fost atestat în 1251si reconstruit de câteva ori, cea mai importantă dintre acestea fiind în 1636. Singurele porțiuni din clădirea originală sunt pivnița și fațada, aceasta din urmă fiind însă remodelată în secolul XX.

Locul este încărcat de istorie, povestea pe care o spun toți localnicii fiind aceea a Contelui de Derby care a fost decapitat chiar în fața barului, în timpul așa numitului masacru din Bolton, în timpul căruia au fost uciși peste 1600 de oameni.

Recomandari