Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

Conceptul de casa inteligenta a ajuns, in ultimii ani, la stadiul de realitate, fiind deja la indemana unui numar mare a populatiei.

Conceptul de casa inteligenta a ajuns, in ultimii ani, la stadiul de realitate, fiind deja la indemana unui numar mare a populatiei.

Conceptul de baza al acestor case presupune folosirea internetului pentru a conecta diferitele dispozitive si sisteme ce vor forma o retea propriu-zisa.

Pe langa faptul ca aspectul legat de confort creste semnificativ, specialistii sustin faptul ca o casa smart este si una mai sigura. Un lucru uimitor este si faptul ca aceste sisteme sunt prietenoase cu mediul inconjurator.

O astfel de locuinta reuseste sa corespunda nevoilor de zi cu zi, fara ca lucrul acesta sa se reduca la pierderi inutile de energie. Lucrul acesta presupune faptul ca se poate controla o locuinta, de la distanta, doar cu un buton, cu ajutorul diferitelor sisteme de automatizare.

Procesul de trecere la o casa inteligenta nu prezinta mari impedimente, cu toate ca la prima vedere acest lucru pare mai dificil. Dupa alegerea echipamentelor potrivite, etapa urmatoare consta in activarea senzorilor, iar apoi instalarea pe device. Acest ultim pas se realizeaza pe baza aplicatiilor disponibile, lucru care permite controlul echipamentelor.

Tehnologii si dispozitive inovatoare

In ziua de astazi nu mai pare un lucru de neconceput faptul ca putem porni incalzirea, aerul conditionat sau masina de spalat in momentul in care nu suntem acasa. Toate aceste sisteme vor deveni, in timp, accesibile pe scala larga, asa cum au fost si celelalte gadgeturi de-a lungul timpului.

Pe langa controlul luminilor, electrocasnicele ocupa un rol important in viata de zi cu zi. In acest sens, nevoile utilizatorului pot fi configurate prin utilizarea unor dispozitive precum senzori de mișcare, lumină, temperatură, fum, prize, întrerupătoare inteligente, becuri wireless.

Pe langa faptul ca o locuinta inteligenta se controleaza de la distanta, unele sisteme pot lua decizii pe cont propriu, in functie de anumiti parametri ce pot fi programati si controlati de oriunde. Cateva astfel de exemple sunt inchiderea sau deschiderea automata a usilor, aprinderea luminilor in momentul in care se intra in locuinta, pregatirea unei bauturi calde la orele prestabilite, tragerea automata a draperiilor in functie de nivelul de lumina de afara, schimbarea luminii ambientale.

Pentru a creste confortul, a economisi energie si timp, in viitor se preconizeaza ca aceste tehnologii vor comunica in mod direct cu proprietarii, anticipandu-le dorintele. Spre exemplu, frigiderul inteligent comunica lipsa anumitor alimente, lucru care se transpune intr-o comanda online sau doar adaugarea produselor in lista de cumparaturi.

Controlul sistemelor de iluminat inteligente

Se cunoaste faptul ca iluminarea unei locuinte de la distanta a fost posibila din anul 1985, cu ajutorul sistemului Clapper. Acest lucru presupune stingerea sau aprinderea luminii printr-o simpla bataie din palme.

In prezent, sistemele de iluminat inteligente pot face mai mult decat atat. Un astfel de exemplu il constituie sistemul Philips HUE, care printr-o aplicatie pe telefon, poate conecta toate corpurile de iluminat dintr-o locuinta. Acest lucru se poate realiza printr-o conexiune bluetooth sau wireless.

Controlul sistemelor de iluminat inteligente presupune, in termeni generali, pe langa pornirea si oprirea luminii, se poate micșora sau crește intensitatea luminii, schimba culorile și nuanțele. Acest lucru se poate realiza atat din interiorul locuintei, cat si de la o anumita distanta.

In era smart, pe langa faptul ca aceasta aplicatie permite controlul luminii din fiecare incapere, exista o serie variata de optiuni, precum cea de sincronizare a luminilor cu muzica.

Siguranta si securitatea

Sentimentul de securitate sta la baza nevoilor primordiale ale oamenilor, dupa ce sunt satisfacute nevoile de baza, cele fiziologice.

În casele inteligente se intalneste un sistem de securitate smart, care apeleaza in mod automat politia sau firma de securitate printr-un simplu semnal. Acest lucru este anuntat direct pe mobilul proprietarului, pentru a avea toate informatiile in timp real.

Un alt sistem de siguranta a erei smart, sunt camerele de luat vederi inteligente. Acestea nu inregistreaza tot timpul, deoarece invata obiceiurile vecinilor si pot detecta cand recunoaste o miscare mai ciudata. Deasemenea, camerele de inregistrare inteligente sunt prevazute cu un sistem de recunoastere a fetelor, pentru a nu trimite semnale false. Mai mult decat atat, aceste camere au un speaker prin care se pot transmite mesaje de avertizare celor care au intrat in casa nepoftiti.

Recomandari