Multe dintre telefoanele mobile cu display IPS LCD, se confrunta cu acest backlight bleed. In general, este o problema ce apare in cazul panourilor IPS LCD mai ieftine si automat, pe telefoanele mai accesibile.

Nu sunt scutite totusi nici unele telefoane mobile mai performante. Spre exemplu, multi au raportat problema in cazul lui Xiaomi Pocophone F1. Backlight bleed, nu este un defect foarte grav si foarte multi dintre utilizatori, nici nu isi dau seama de existenta lui. In ultima perioada, pana si cele mai ieftine telefoane se bucura de panouri IPS LCD mai bune. Asta inseamna ca desi acest efect apare, el nu mai este atat de pronuntat, in comparatie cu terminalele mai vechi.

Ce inseamna backlight bleed?
In traducere libera, ar insemna “lumina de fundal care sangereaza”. Nu este totusi cea mai potrivita traducere. Insa, daca ne gandim putin, ne putem da seama cam despre ce este vorba. Practic, lumina emisa de ecranul IPS LCD, nu este distribuita uniform si se observa cum “curge”. Acest “fenomen” apare in cazul in care ne uitam cu atentie in partea de sus a ecranului, pe laterale sau jos. Daca avem ghinion, vom observa ca lumina nu este mai puternica in anumite zone.

Pate fi reparat un display care are backlight bleed?
Desi in Google Play exista cateva aplicatii care pot testa si depista efectul de backlight bleed, nu exista si solutii, tot la nivel de aplicatie. Si asta deoarece, nu este o problema software. Deci, in afara de garantie, nu prea ai ce sa faci. Probabil nici garantia nu va rezolva problema, este posibil ca toate modelele din gama respectiva sa sufere de asa ceva.

Recomandari