Una dintre cele mai mari dileme in randul soferilor consta in alegerea intre anvelope de iarna sau mixte. In ultimii 2 ani, anvelopele mixte au ajuns in atentia producatorilor de top, iar performanta acestora a crescut considerabil. Mai jos vedem care sunt diferentele dintre ele.

Anvelopele allseason sunt o solutie comoda pentru soferi. In acest fel scapa de drumurile la vulcanizare in fiecare primavara si toamna pentru a-si echipa corespunzator masina.

Anvelope de iarna versus anvelope mixte

Cauciucurile de iarna si cele de vara au caracteristici diferite, referitor la materialul din care sunt fabricate, dar si in ceea ce priveste profilul anvelopei. Cele de vara au nevoie de un material mai dur care sa ofere un suport excelent atunci cand temperatura din asfalt este foarte ridicata. Anvelopele de iarna sunt facute dintr-un material mai flexibil care isi pastreaza elasticitatea si aderenta atunci cand temperaturile sunt foarte scazute.

Anvelopele mixte trebuie sa se comporte suficient de bine pe o paleta variata de temperaturi si in orice conditii meteo. Chiar daca tehnologia avanseaza, producatorii inca nu au gasit ”formula perfecta” care sa ofere performante optime in toate conditiile de rulare. In general, anvelopele mixte au un profil optimizat pentru iarna, dar cu un material care ofera suficient suport la temperaturi ridicate. Profilul de iarna nu acopera toata suprafata de rulare. S-a recurs la acest lucru pentru a pastra un nivel redus de zgomot. Din ultimele 2 fraze reiese ca anvelopele mixte nu sunt foarte eficiente in conditii de iarna ca cele concepute special pentru zapada.

Avantajul principal tine de comoditate si economie financiara deoarece nu trebuie sa cumperi 2 seturi de anvelope si nu ai nevoie de spatiu e depozitare pentru cele pe care nu le folosesti acum. Marele dezavantaj al anvelopelor allseason se refera la distanta de franare care creste cu cativa metri.

In ce situatii sunt recomandate anvelopele mixte

Anvelopele mixte sunt recomandate daca locuiti intr-un oras mare unde zapada din timpul iernii nu prea exista. Alegerea anvelopelor tine si de modul de utilizare al masinii. Daca locuiesti in Bucuresti si folosesti masina pentru a merge la serviciu, cumparaturi sau alte deplasari strict urbane, poti sa folosesti anvelope allseason.

Daca esti genul mai plimbaret caruia ii place sa evadeze din oras in fiecare weekend, iar muntele este varianta aleasa, ar fi indicat sa optezi pentru un set de anvelope de iarna. Daca prin orase arterele sunt deszapezite, la drum lung vei avea surpriza sa gasesti drumuri unde echipele de interventie nu au ajuns.

Recomandari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here