Android Q este urmatoarea varianta a sistemului de operare creat de Google. Cu toate ca nu ii stim inca numele, avem ceva informatii despre ce vom vedea nou in acest ecosistem.

Dupa cum stii deja, fiecare noua versiune de Android poarta nume de desert. Daca acum suntem la varianta Pie si am trecut de Oreo si de Nougat, in ultimii ani, nu stim inca ce desert ar putea folosi Google de data asta. Stim, insa, cateva lucruri despre functionalitatea noului sistem de operare.

Cei de la XDA sustin ca au obtinut o varianta foarte de baza a sistemului de operare, iar cel mai important aspect este tema intunecata, aplicata la nivelul intregului sistem. Functia va fi deosebit de utila daca ai un telefon cu ecran AMOLED – temele intunecate ajuta la economisirea bateriei. Desigur, e si o chestiune de gusturi – sunt multe persoane, intre care ma numar si eu, care asteapta o tema intunecata functionala pentru Android.

Exista si o optiune care iti poate transforma dispozitivul intr-un desktop. Aceasta se regaseste intre optiunile pentru dezvoltatori si presupune fortarea unui mod desktop experimental pe display-uri secundare. Sunt sanse sa nu apara optiunea intr-o varianta finala a lui Android Q, dar e important ca Google ia in considerare oferirea unei alternative de tipul Samsung DeX.

Alte lucruri descoperite de XDA sunt destul de minore. Apare o schimbare ceva mai importanta in cazul confidentialitatii. De acum, vei putea limita permisiunile pentru locatie si altele similare, astfel incat aplicatiile sa le poata folosi doar atunci cand sunt active si nu in fundal.

Avand in vedere ca primul preview public pentru Android P a fost disponibil in mai 2018, iar varianta completa a aparut in august, n-ar trebui sa-ti faci sperante ca vei vedea foarte curand Q pe piata.

Recomandari