Consumul masinii depinde in primul rand de capacitatea motorului si stilul de condus al soferului. Este bine de stiut ca exista cateva metode practice prin care poti sa reduci consumul de combustibil.
1. Efectueaza la timp revizia filtrelor si a consumabilelor
Uleiul si filtrele neschimbate conduc la un consum mai mare de benzina/ motorina si la un randament mai mic. De exemplu, un filtru de aer plin de praf poate creste consumul cu aproximativ 12%. Pentru a functiona optim, orice componenta sau element consumabil al automobilului trebuie schimbat conform specificatiilor date de producator.
2. Verifica presiunea anvelopelor
Presiunea din anvelope este importanta, iar aceasta trebuie sa fie potrivita pentru temperaturile exterioara. In cazul in care presiunea din anvelope nu este la nivelul optim, acest lucru se traduce prin cresterea consumului cu aproximativ 3-4%.
3. Sistemul de climatizare
Stim deja ca sistemul de climatizare creste consumul cu aproximativ 1 litru/ 100 km. Este recomandat ca inainte de plecare sa aerisim masina cateva minute pentru a permite aerului fierbinte sa iasa din habitaclu. Majoritatea soferilor se urca in masina, pornesc motorul, aerul conditionat si demareaza. Aceasta greseala frecventa conduce la cresterea consumului de carburant.
4. Atentie la viteza de deplasare
Sa presupunem ca esti un sofer amator de viteza. Stilul de condus agresiv are un impact negativ asupra consumului. Este indicat ca motorul sa fie utilizat la limita minima a regimului optim de turatie pentru a obtine un raport consum – cost cat mai bun.
5. Foloseste frana de motor
Frana de motor conduce la scaderea consumului de carburant. Aceasta presupune ca automobilul isi reduce viteza de deplasare cu ajutorul motorului, nu prin intermediul sistemului de franare mecanic. Masinile echipate cu motoare cu injectie au un consum zero in frana de motor