Alergatul este unul dintre cele mai la indemana sporturi pe care le putem practica. Nu ne costa bani si nu avem nevoie de echipamente sofisticate, ci doar de cateva haine lejere si o pereche de incaltari comode.

Iata o serie de greseli pe care sa le eviti atunci cand iesi la alergat:

1. Tragi prea tare de corpul tau

Aceasta este cea mai comuna greseala pe care o fac incepatorii. Fortarea din prima a organismului creste riscul de accidentare. Intensitatea si frecventa ar trebui sa creasca cu maximum 10% in fiecare saptamana.

 

2. Refuzi sa iei pauza

Oamenii au tendinta de a alerga in fiecare zi pentru a se asigura ca vor deprinde noul obicei. Joggin-ul zilnic conduce la suprasolicitarea musculara si a articulatiilor. Cel mai sanatos este sa iti faci un program de alergare care sa includa si zile de odihna.

3. Atentie la incaltarile cu care alergi

Am spus ca nu ai nevoie de un echipament sofisticat, dar trebuie sa fii atent la incaltari. Foarte multi oameni alearga cu incaltari alese la intamplare. Daca nu sunt adecvate pentru sport, picioarele, articulatiile si coloana vertebrala vor fi afectate. In magazinele de specialitate gasesti incaltaminte speciala pentru alergat la preturi ce pornesc de la 50 de lei.

4. Alergi si cand ar trebui sa nu alergi

Exista oameni care isi forteaza organismul si ies afara chiar si cand au dureri musculare sau articulare. In cazul in care simti durere in zona picioarelor sau in alta zona a organismului, ar fi bine sa te opresti, sa te intorci acasa si sa iei o pauza de 1-2 zile in care iti vei odihni corpul.

5. Fii atent la pozitia mainilor

Sunt oameni care isi tin mainile prea sus atunci cand alearga. Aceasta pozitie afecteaza respiratia si te face sa obosesti mai repede. Cel mai sanatos este sa iti pozitionezi bratele la nivelul taliei, indoite la 90 de grade in zona cotului. Bratele se misca din umar nu din cot, iar spatele trebuie sa fie perfect drept.

Recomandari