Stim deja ca este important sa includem in alimentatia noastra cat mai multe fructe si legume. Avantajele sunt multe si tin de imbunatatirea starii de sanatate, digetie sau reducerea riscului aparitiei unor afectiuni.
Fructele sunt o sursa minunata de vitamine, fibre, antioxidanti si minerale esentiale. Desigur, acestea pot fi consumate si ca desert sau gustare intre mesele principale.
1. Lamai
Lamaile sunt citrice care contin numerosi antioxidanti esentiali pentru sanatate: Vitamina C, acid folic, potasiu si pectina. Studiile noteaza ca Vitamina C are un rol esential in formarea colagenului, lupta cu soarele si reduce ridurile.
2. Capsuni
Capsunile contin fibre, potasiu si antioxidanti: Vitamina C, antocianine, acid elagic, quercetina si kaempferol. Acestea contribuie la sanatatea inimii, lupta cu inflamatia si constipatia.
3. Portocale
Portocalele sunt citrice bogate in antioxidanti: Vitamina C, peste 170 de fitochimicale, peste 60 de flavonoide, pectina, acid folic, Vitamina A, B1, potasiu si calciu. Consumul de portocale mentine sanatate cerebrala, sanatatea inimii, protectia muschilor, oaselor, rinichilor si a pielii.
4. Grapefruit
Grapefruitul intra in categoria citricelor si contine mai multa vitamina C decat o portocala. De asemenea, acest fruct contine fibre, potasiu si flavonoide. Consumul de grapefruit te tine la distanta de inflamatii, diabet si de problemele cardiace sau digestive.
5. Mere
Merele sunt o sursa foarte buna de Vitamina C, quercetina, pectina, vitamine din grupul B-urilor, potasiu si mangan. Consumul de mere protejeaza sanatatea creierului, a inimii si mentine greutatea corporala. Nu degeaba exista si expresia: un mar pe zi tine medicul la distanta.
6. Piersici si nectarine
Piersicile si nectarinele contin potasiu, Vitamina C, fitosteroli, antocianine, quercetina, catechine, acid clorogenic, dar si fibre insolubile. Aceste fructe lupta cu inflamatia, obezitatea, colesterolul ridicat, dar si diabetul.
7. Struguri
Strugurii contin peste 1600 de compusi vegetali benefici, vitamninele C, K, B, dar si cupru, potasiu sau mangan. Cu alte cuvinte, strugurii prelungesc longevitatea si ajuta la sanatatea inimii, a oaselor si tin sub control nivelul glicemiei.
8. Afine
Afinele sunt o sursa bogata de antocianine, betacaroten, colina, quercetina, acid clorogenic, Vitamina C, K, E, B, mangan si cupru. Consumul regulat de afine ajuta la sanatatea oaselor, a pieli si a inimii.
9. Banane
Stim deja ca bananele au devenit celebre in urma continutului ridicat de potasiu. Pe langa potasiu, bananele contin pectina, Vitamina B, C, dopamina, mangan, magneziu si cupru. Acestea au un rol deosebit in ceea ce priveste sanatatea inimii, a rinichilor si previn aparitia astumului.
10. Mango
Mango este un fruct bogat in Vitamina C, mangiferin, catechine, quercetina, luteina, acid benzoic, fibre, vitaminele A, B-uri, E si K, cupru, potasiu si magneziu. Consumul de mango contribuie la imunitatea organismului, la sanatatea inimii, relaxeaza vasele sangvine si scade tensiunea.
11. Ananas
Ananasul este o sursa de Vitamina C, B-uri, betacaroten si mangan. Consumul de ananas ajuta la prevenirea astumului si lupta impotriva imbatranirii pielii. Un alt efect pozitiv al acestui fruct se refera la imbunatatirea fertilitatii.
12. Rodii
Rodiile sunt un izvor de Vitamina C, K, B-uri, colina, fibre, cupru, potasiu, mangan, fosfor si magneziu. Aceste fructe mentin sanatatea inimii, a memoriei si reduc activitatea inflamatorie in tractul digestiv.