TikTok a devenit celebru în special în rândul cântăreților, actorilor și dansatorilor, pentru faptul că își pot posta videoclipuri, pentru a-și etala talentul. Aplicația ajută oamenii să se înregistreze cântând și dansând, iar apoi să împărtășească filmuletele cu prietenii și restul utilizatorilor de TikTok.
De unde a apărut însă această aplicație și cum de a devenit populară atât de repede?
1. La nivel mondial, TikTok a fost cea mai descărcată aplicație în anul 2020
TikTok a fost descărcat de aproape 115 milioane de ori numai în luna martie a anului 2020. Bineînțeles, acest lucru s-a datorat în mare parte numărului mare de oameni care au fost nevoiți să stea izolați în casă pe o perioadă mai lungă de timp.
2. În China TikTok este cunoscut sub denumirea de Douyin
Prima versiune a aplicației a apărut în anul 2016 și a fost create de către Bytedance în China. Aceștia au denumit aplicația Douyin și ulterior a fost lansată pe piața din vest în 2017 sub denumirea de TikTok.
3. Aproximativ 41% din utilizatorii de TikTok au între 16 și 24 de ani
TikTok a fost conceput cu siguranță pentru populația tânără. Aplicația permite utilizatorilor să își exprime trăirile prin actorie, dans și cântec. În anul 2019, un studiu efectuat a arătat că 41% dintre utilizatori aveau intre 16 și 24 de ani, lucru care nu ne surprinde, ținând cont de ceea ce face această aplicație.
4. Inițial TikTok a fost denumit Musical.ly.
Musical.ly. a apărut în anul 2014 și le pemitea utilizatorilor să încarce online filmulete de dimensiuni mici. Aceasta a devenit TikTok în anul 2017. La data de 9 nov 2017, compania chineză Bytedance a cumpărat Musical.ly. pentru suma de 1 miliard de dolari. Fuziunea între aplicații s-a întâmplat la data de 2 august 2018, formând împreună o comunitate mare.
5. În anul 2019 TikTok a lansat câteva campanii prin care încurajau utilizatorii să facă o pauză de la aplicație
Ca parte din campania «You’re in Control» în anul 2019, cei de la TikTok le aminteau utilizatorilor că trebuie să ia o pauză din folosirea aplicației. Această campanie a folosit celebrități din întreaga lume care le transmiteau tinerilor că trebuie să facă pauză pentru a se hidrata, pentru a manca și pentru a petrece timpul cu prietenii sau familia sub o alta forma decât online.
6. TikTok este interzis în India
Încă din 2020 TikTok a fost descărcat de peste 611 milioane de ori în India, respectiv undeva la 30% din totalul mondial. Ținând cont de acest aspect, la 29 iunie 2020, Ministerul de Electronice și Tehnologia Informației a decis blocarea aplicației în India.
7. TikTok are o opțiune de limitare a timpului de utilizare
Înainte de campania «You’re in Control», a existat o tentativă de reducere a timpului petrecut în fața ecranului.
Practic utilizatorii sunt încurajați să își limiteze utilizarea zilnică a aplicației. Aceasta a venit ca răspuns la cercetările privind efectele aplicației asupra sănătății psihice și dezvoltării utilizatorilor.
8. Timpul total petrecut pe TikTok pe zi este de 52 de minute
În medie utilizatorii deschid de circa 8 ori pe zi și petrec în jur de 6-7 minute folosind-o. Aceasta înseamnă o oră petrecută fie pentru a încărca și edita un video sau pur și simplu navigând prin abundența de conținut existent.
9. 90% din utilizatorii de TikTok folosesc aplicația de mai multe ori pe zi
Mai mult de trei sferturi din aplicațiile instalate sunt accesate o singură dată, după care nu mai sunt folosite niciodată. Aceasta face ca TikTok să se poziționeze în sfertul rămas, cu 90% dintre utilizatori folosind aplicația zilnic.
10. Din anul 2021, TikTok valorează 140 miliarde de dolari
TikTok și-a dublat venit anual în anul 2019. Până la finalul lui 2018, valora 7.4 miliarde de dolari și a ajuns la 17 miliarde până la finalul lui 2019. La începutul anului 2020 ajunsese să valoreze 75 miliarde de dolari, fiind astfel cea mai valoroasă companie privată.
Cu toate acestea, în 2021 a ajuns la incredibila sumă de 140 miliarde de dolari.