Naxos este cea mai mare insulă din grupul insulelor Ciclade și cu toate că nu este atât de cunoscută de turiști, precum alte insule, este un loc încântător, de care te îndrăgostești imediat.

Insula este încărcată cu istorie, peste tot se simt influențe franceze și venețiene, dar și mult mai vechi, din Evul Mediu. Pe lângă trecutul fascinant, Naxos are și numeroase atracții naturale, fiind cea mai verde insulă din arhipelagul Cicladelor. Insula este de asemenea unică prin insulele mai mici care o compun, respectiv Koufonissia, Iraklia, Donoussa și Schinoussa; în timpul vizitei, turiștii pot experimente farmecul a cinci insule în loc de una.

Cu legende captivante, mituri și istorie, peisaje spectaculoase și specialități gastronomice delicioase, Naxos așteaptă să fie descoperită și admirată.

Fascinanta istorie a insulei Naxos

În mitologia greacă, insula Naxos este locul în care Zeus a crescut, departe de tatăl său violent, Cronos. Tot aici Zeus și-a făcut planul de preluare a tronului Olimpului.

Conform legendelor, Zeus Eubouleus s-a îndrăgostit de Semele, fiica regelui Cadmus din Thebe. Din această poveste de dragoste s-a nacut Dionysos, zeul vinului și reveriei.

Hera a convins-o pe Semele să îl determine pe Zeus să apară în forma lui divină. Cum Semele era muritoare, nu a avut posibilitatea să evite tunetele emise de Zeus, ceea ce a dus la moartea ei. Ea a murit înainte că bebelușul să se nască, motiv pentru care Zeus a luat bebelușul și l-a așezat în coapsa lui. Când a venit vremea că Dionysos să se nască, el a fost «smuls» din coapsa lui Zeus de către nimfe. Dionysos s-a îndrăgostit de insula Naxos și și-a folosit puterea pentru a o face fertilă, plină cu viță de vie din care au rezultat cele mai bune vinuri. Localnicii au construit un temple închinat zeului.

Naxos este de asemenea locul în care Theseus a luat-o de soție pe Ariadne, fiica lui Minos, regele Cretei, după ce l-a ucis pe Minotaur. Conform legendelor, Theseus l-a văzut pe zeul Dionysos în visul lui, în care îi spunea să părăsească insula Naxos fără Ariadne, din moment ce era sortită să rămână acolo și să îi devină soție.

Dionysos și Ariadne au avut trei copii: pe Oinopion, pe Staphylos și pe Evanthi.

Cuceritorii venețieni în Naxos

Stăpânirea venețienilor a fost un moment marcant în istoria insulei Naxos. Când Marco Sanudo a cucerit Cicladele în anul 1207, a creat un ducat pe care l-a numit Ducatul Egeei, stabilind o linie lungă de conducători în Naxos.

Tot Sanudo a construit și frumosul castel care încă poate fi admirat în orașul Naxos. Conducerea venețiană a durat până în anul 1564, când turcii au preluat conducerea întregii Grecii.

Cele mai importante obiective turistice de pe insula Naxos

Portara sau Marea Poartă este o ușa gigantică de marmură. Aceasta se află aproape de port, pe insula Palatia, care odinioară a fost un deal. Tiranul Lygdamis a început să construiască un templu pe insuliță. După ce acesta a decăzut, templul a rămas neconstruit, rămânând numai fundația și ceea ce a rămas din poartă, respectiv Portara.

Kastro sau Castelul din Naxos, împreună cu Turnul din Glezos, au reprezentat un scut protector pentru fortăreața construită de Sanoudos în Chora sau Orașul Vechi din Naxos. O trăsătură cu adevărat unică a castelului este faptul că a fost construit din pereții exteriori ai caselor din oraș, construite de-a lungul lui.

Templul lui Dionysos a fost construit de către localnici pentru a-l onora pe zeul care a adus solul fertil, vinul și sărbătoarea pe insula lor. Din păcate numai o parte din acest templu a rămas în picioare până în prezent. Din porțiunile rămase, s-a stabilit faptul că templul a fost construit în secolul 6 I.Hr.

Peștera lui Zas este considerate peștera în care a copilărit Zeus și unde s-a refugiat de tatăl său violent Cronos. Aici Zeus a devenit conducătorul Olimpului, după ce au primit darul fulgerului, iar pentru a-l onora, localnicii au numit peștera și muntele după el.

Recomandari