Sâmbătă, la ora 11:12, nava spațială Euclid s-a lansat în spațiu cu misiunea sa de a trasa istoria universului nostru încă de acum 10 miliarde de ani. Telescopul spațial, construit de Agenția Spațială Europeană, își va folosi instrumentele pentru a înregistra mai mult de o treime din cerul extragalactic în următorii șase ani, creând cea mai precisă hartă tridimensională a cosmosului de până acum.
Cercetătorii intenționează să folosească harta lui Euclid pentru a explora modul în care materia întunecată și energia întunecată – lucruri misterioase care alcătuiesc 95% din universul nostru – au influențat ceea ce vedem când privim în spațiu și timp.
„Euclid vine într-un moment cu adevărat interesant din istoria cosmologiei”, a spus Jason Rhodes, fizician la Jet Propulsion Laboratory al NASA, care conduce echipa științifică a lui Euclid din SUA. „Intrăm într-o perioadă în care Euclid va fi grozav în a răspunde întrebărilor care abia acum apar. Și sunt sigur că Euclid va fi fantastic pentru a răspunde la întrebări la care nici măcar nu ne-am gândit.”
Nava spațială a decolat de la Cape Canaveral, Florida, cu o rachetă SpaceX Falcon 9
Vremea a fost aproape perfectă pentru zbor. Euclid, încă atașat la cea de-a doua treaptă a rachetei, s-a separat de propulsorul acesteia la trei minute după lansare, în mijlocul unor aplauze. A intrat pe o orbită stabilă în jurul Pământului la aproape nouă minute după zbor. Aproximativ 40 de minute mai târziu, telescopul s-a separat de a doua etapă și a început o călătorie de un milion de mile până la un punct din spațiu unde avea să înceapă călătoria științifică a misiunii.
„Incredibil”, a spus Guadalupe Cañas Herrera, un cosmolog teoretic al misiunii Euclid, când a fost întrebat despre lansarea în fluxul video ESA. „Sunt foarte emoționat, dar și extrem de recunoscător pentru tot ceea ce s-a făcut până acum, astfel încât să putem avea un telescop în spațiu.”
Misiunea europeană de astrofizică nu a avut de ales decât să zboare americană
ESA plănuise să lanseze nava spațială fie pe o rachetă rusească Soyuz, fie pe noua rachetă europeană Ariane 6. Dar din cauza unei rupturi în relația spațială europeană-rusă după invazia Ucrainei și a întârzierilor pentru Ariane 6, ESA a mutat unele lansări la SpaceX, inclusiv Euclid.
Nava spațială nu va fi singură care va observa depozitul frigorific al universului nostru. Dar, spre deosebire de telescoapele spațiale Hubble și James Webb, care se concentrează profund pe o parte a cerului la un moment dat, oamenii de știință vor folosi Euclid pentru a acoperi zone largi ale cerului extragalactic deodată. În trei dintre regiunile pe care le înregistrează, Euclid se va întoarce și mai departe, imaginând structura universului la aproximativ un miliard de ani după Big Bang.
Una dintre țintele telescopului spațial este materia întunecată, lipiciul invizibil al cosmosului care nu emite, nu absoarbe sau reflectă lumina. Până acum, materia întunecată s-a eschivat de la detectarea directă, în ciuda eforturilor fizicienilor, dar ei știu că există datorită influenței sale gravitaționale asupra modului în care se mișcă galaxiile.
Hărțile cosmosului lui Euclid vor dezvălui modul în care materia întunecată este distribuită în spațiu-timp pe baza modului în care deformează lumina din galaxiile din spatele ei, un efect cunoscut sub numele de lentilă gravitațională slabă. (Acest lucru este diferit de lentila gravitațională puternică, deformarea mai dramatică de către grupuri galactice care creează arcuri, inele sau chiar mai multe imagini ale unei singure surse.)
Aceste măsurători contribuie la eforturi mai directe de a afla ce este de fapt materia întunecată
„Căutăm același lucru din unghiuri diferite”, a spus Clara Nellist, un fizician al particulelor la CERN din Europa, care nu face parte din misiunea Euclid. Cercetătorii din experimente pe Pământ caută semne de ciocnire a particulelor de materie întunecată cu detectoarele lor. „Orice informații pe care le adunăm despre modul în care este distribuită în universul nostru ne ajută să o căutăm în ciocnirile noastre într-un mod mai concentrat”, a spus dr. Nellist.
Cu Euclid, oamenii de știință speră să poată testa dacă teoria relativității generale a lui Albert Einstein funcționează
„Dacă aflăm că aceasta nu este o constantă, ci ceva care se schimbă în timp, atunci ar fi revoluționar”, a spus Xavier Dupac, un cosmolog ESA în misiunea Euclid, deoarece ar răsturna ceea ce se știe despre fizica fundamentală. O astfel de descoperire ar putea chiar să arunce lumină asupra destinului final a ceea ce pare a fi universul nostru în continuă expansiune.
Euclid găzduiește un aparat de imagine vizibil format dintr-o cameră de 600 de megapixeli care poate fotografia o zonă lată de cerul a două luni pline la un moment dat. Cu acest instrument, oamenii de știință vor putea să descopere modul în care formele galaxiilor sunt distorsionate de materia întunecată din fața lor.
Are, de asemenea, un spectrometru și un fotometru în infraroșu apropiat, care vor fi folosite atât pentru a înregistra galaxiile la lungimi de undă nevizibile, cât și pentru a măsura deplasarea lor spre roșu, efectul de întindere a lungimii de undă în lumina care vine din cosmosul îndepărtat care rezultă din expansiunea universului. Atunci când sunt utilizate împreună cu o suită de instrumente de la sol – inclusiv telescoapele Subaru și Canada-Franța-Hawaii de la Observatorul Mauna Kea și, eventual, Observatorul Vera C. Rubin din Chile – oamenii de știință vor putea converti deplasarea la roșu în măsurători ale distanței. de pe Pământ.
În timp ce Euclid s-a lansat cu succes, acum pornește o călătorie spre noi destinații
În timp ce Euclid s-a lansat cu succes, acum pornește într-o călătorie de aproape un milion de mile de la Pământ pentru a orbita în jurul a ceea ce este cunoscut sub numele de al doilea punct Lagrange, sau L2 – un loc din sistemul solar unde atracția gravitațională a Pământului și a Soarelui sunt în echilibru. cu mișcarea satelitului. Îndreptată direct spre soare, această locație îl plasează strategic pe Euclid într-un loc pentru a efectua cercetări ample ale cerului fără ca Pământul sau Luna să-i blocheze vederea. Telescopul spațial James Webb orbitează L2 din același motiv.
Va dura aproximativ o lună pentru ca nava spațială să ajungă la L2 și încă trei luni pentru a testa performanța instrumentelor lui Euclid înainte de a începe să trimită date înapoi pe Pământ pentru ca oamenii de știință să le analizeze. Aceste date vor fi făcute publice în 2025, 2027 și 2030.
La un briefing de știri înainte de lansare de săptămâna trecută, Yannick Mellier, astronom la Institut d’Astrophysique de Paris, a declarat că dincolo de principalele sale obiective științifice, Euclid va crea un studiu unic al cerului a 12 miliarde de galaxii cu o calitate a imaginii care rivalizează cu cea a lui Hubble. .
Va fi „o mină de aur pentru toate domeniile astronomiei timp de câteva decenii”, a spus dr. Mellier.
Articol recomandat: Ferrari lansează modelul Hypercar SF90 XX
Sursa: nytimes.com