Țigările electronice au fost interzise în unele țări din Asia, însă în altele precum Marea Britanie, sunt considerate în continuare un ajutor pentru cei care vor să renunțe la fumat.

Un studiu recent de piață din Marea Britanie, arată că țigările electronice sunt mult mai eficiente decât tratamentele de înlocuire a nicotinei, atât pentru cei care doresc să fumeze mai puțin, dar și pentru cei care vor să renunțe complet.

Tratamentele cu înlocuitori de nicotină, cum sunt plasturii cu nicotină, guma de mestecat sau inhalatoarele există pe piață de aproximativ 30 de ani, însă eficiența lor este destul de modestă.

În prima parte a studiului efectuat în Marea Britanie, au fost înrolați 135 de fumători care nu au putut să renunțe la acest obicei cu tratamentele convenționale. Prin tragere la sorti, aceștia au primit fie un tratament obișnuit cu o durată de 8 săptămâni, fie un pachet cu țigară electronică și lichidul necesar pentru funcționarea ei, cu diverse arome și intensități. Fiecare produs era însoțit de un set de reguli de respectat pentru a putea obține rezultatele dorite. Rezultatul studiului au arătat o diferență majoră în renunțarea la fumat pentru cei care au folosit țigară electronică. După 6 luni, în grupul utilizatorilor de țigări electronice, 27% dintre persoane au redus semnificativ cantitatea de țigări, respectiv la jumătate, comparativ cu numai 6% din celalalt grup.

O diferență semnificativa a fost înregistrată și la persoanele care au renunțat la fumat : 19% dintre cei care au optat pentru țigara electronică au renunțat complet la fumat, comparativ cu 3% din grupul celor care au primit tratament convențional.

Rezultatele sugerează faptul că, recomandând o țigară electronică potrivită, cu un lichid care să aibă aroma și tăria preferate, participanții au fost mult mai receptivi. Mai mult decât atât, țigările electronice sunt mult mai ieftine decât tratamentele.

Cu toate acestea, la nivel mondial există semne de întrebare privind aceste tipuri de țigări. Ingredientele și aditivii din soluțiile cu arome, precum glicerina vegetală și propilen glicol, pot fi dăunătoare pentru sănătate. Atunci când sunt încălzite, aceste substanțe pot produce altele precum formaldehida sau acetaldehida, substanțe considerate cancerigene. Resturile aruncate după folosirea acestei țigarete, precum și metoda prin care sunt produse, sunt de asemenea considerate periculoase pentru mediul înconjurător. O îngrijorare majoră este de asemenea faptul că a crescut numărul consumatorilor adolescenți, iar în Statele Unite, diverse afecțiuni ale plămânilor la persoane din această categorie de vârstă, au fost asociate cu țigările electronice.

Specialiștii care au făcut studiul asupra țigărilor electronice afirmă însă faptul că, pe termen lung, efectele negative ale acestora comparativ cu ale țigărilor clasice, sunt considerabil mai mici.

Recomandari