O tehnologie de ultimă generație a început să fie testată pentru a ajuta apicultorii din toată lumea să lupte cu insecticidele din cauza cărora au ajuns să piardă până la o treime din stupi în medie.
Studiile efectuate arată că ceara și polenul în 98% dintre stupii din Statele Unite sunt contaminate cu circa 6 pesticide diferite, lucru care scade destul de mult imunitatea albinelor în fața factorilor patogeni. În același timp, polenizatorii sunt esențiali în fertilizarea recoltelor și îmbunătățirea producției.
Prin utilizarea particulelor dezvoltate recent, de dimensiunea celor de polen, albinele sunt hrănite cu acestea, sporindu-le astfel imunitatea și în același timp detoxifiaza stupul de orice pesticide ar putea exista.
Practic cercetătorii au dezvoltat aceste microparticule încărcate cu enzime care detoxifiaza organofosfatii din insecticide înainte că aceștia să fie absorbiți de către albine. Învelișul protector al acestor particule se dizolvă în momentul în care sunt ingerate de albină și eliberează astfel în organismul lor enzimele. Aceste microparticule pot fi amestecate cu orice fel de sirop sau cu zahăr și odată ingerate, în momentul în care digestia este declanșată, nutrienții sunt absorbiți și organofosfatii distruși.
Experimentele din laborator au arătat că albinele care au ingerat microparticulele îmbunătățite cu enzime au supraviețuit 100% la contactul cu pesticidele, în timp ce albinele care nu au primit enzimele au avut o rată a mortalității de 100% în numai câteva zile de la contactul cu substanțele dăunătoare.
Au fost programate teste la scară mai mare în Statele Unite pe 240 de stupi, în februarie 2022. Cercetătorii și-au pus speranțe mari în această nouă tehnologie, sperând că acesta să fie primul pas în protejarea albinelor de efectul toxic al insecticidelor.