Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

Sumo este o formă de wrestling, sport simbol în Japonia, însă popular în lumea întreagă. Dincolo de doi oameni de proporții impresionante care se luptă unul cu celălalt, se află multă tehnică și antrenament constant.

Sumo în istorie
Prima mențiune scrisă despre sumo datează din anul 712, în cartea numită Kojiki. Aici este menționat sumo ca un dans ritualic, practicat pentru a avea o recoltă bună.

Pe de altă parte, legendele japoneze vorbesc despre doi zei numiți Kami care obișnuiau să practice sumo. Takemikazuchi–no-Kami era zeul tunetului și se consideră că întreagă familie imperială japoneză ar avea sângele lui în vene.

Takeminakata-no-Kami era zeul care avea în grija poporul, care ocrotea oamenii simpli, fiind un zeu al vântului, apei, agriculturii și vânătorii. Acesta din urma se pare că l-ar fi provocat pe Takemikazuchi la un meci de sumo, iar cel care căștiga urma să stăpânească toate ținuturile. Cei doi s-au întâlnit la Izumo, pe coasta Japoniei, în prezent cunoscut sub denumirea de Shimane, una dintre cele mai importante atracții turistice.

Învingător în luptă a fost Takemikazuchi, stabilind astfel dominarea clară a zeităților asupra poporului.

Cum a evoluat sumo de-a lungul timpului
Ca multe alte sporturi de contact, sumo era mult mai brutal la început, implica lovituri puternice și oase rupte, care trimitea cu gândul la gladiatorii din arenă.

Între secolele 15 și 17, Japonia a fost tot timpul în război, însă după aproape 200 de ani, s-a unit în sfârșit. În toată această perioadă instabilă, luptătorii de sumo erau plătiți de către armată și chiar puteau primi titlul de samurai.

În secolul 15, un mare lord japonez, Oda Nobunaga, a reușit să adune aproximativ 1500 de luptători sumo pentru a organiza un turnament în castelul său. El a fost primul care a început să traseze câteva reguli în privința acestui sport.

După unificarea Japoniei, sumo a devenit tot mai popular. În jurul anului 1600 acest sport a început să arate cât de cât cu ceea ce este astăzi, respectiv luptătorii aveau un cerc bine delimitat în centrul căruia se luptau.

Începând din acest moment, a fost creată organizația de sumo, evoluând astfel de la o luptă de gladiatori la un sport în adevăratul sens al cuvântului. Luptătorii de sumo au început chiar să primească și titluri, așa numitele yokozuna.

În decembrie 1925 a fost creată Asociația Japoneză de Sumo, fiind recunoscută astfel în mod oficial valoarea acestui sport. Tot atunci au fost stabilite și gradele sau titlurile pe care le primesc luptătorii:

  • Amazumo – luptător amator de sumo
  • Maegashira – titlul cel mai de jos din divizia makuuchi.
  • Komusubi – sau « micul nod », este considerat un nivel destul de dificil, cei din această categorie putând să fie implicați chiar în lupte cu cei mai buni dintre luptători
  • Sekiwake – sunt cei care îi protejează pe ozeki, luptătorii de grad superior. Acest titlu se primește în urma câștigării unui turnament.
  • Ōzeki – titlu care se primește după 33 de victorii la ultimele 3 turnamente frecventate. De asemenea, un ozeki trebuie să mai aibă 10 meciuri câștigate în timpul ultimului turnament.
  • Yokozuna – este cel mai înalt titlu pe care îl poate primi un luptător de sumo și pentru a-l primi, trebuie musai să treacă prin toate celelalte.

Recomandari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here