Foarte multe companii au în continuare închise sediile fizice, folosind încă mediul de lucru digital. Conform statisticilor, numărul angajaților remote s-a dublat anul acesta. Acest lucru era inițial previzionat pentru anul 2025, însă situația mondială din prezent a dat peste cap planurile tuturor.
Cu toate acestea, lucrul de acasă are riscurile lui, iar majoritatea persoanelor care folosesc această metodă de lucru, nu sunt tocmai pregătite, în special în ceea ce privește siguranța cibernetică. Unele companii au într-adevăr departamentul IT care se ocupă de tot ceea ce înseamnă siguranță cibernetică, însă cum unele persoane lucrează de pe calculatoarele personale și din rețeaua de internet proprie, este destul de ținut totul sub control.
Sunt câteva lucruri însă pe care oricine le poate face, astfel încât datele cu care lucrează să fie mult mai în siguranță.
Învățați despre atacurile de phishing
Termenul de «phishing» înseamnă a înșela utilizatorii să încerce să «pescuiască» informații valoroase pentru ei. Persoanele care fac acest lucru trimit mesaje cu link-uri sau fișiere, cerând detalii de logare. Astfel, când vedeți așa ceva, este indicat să nu dați click pe ele sau să deschideți atașamentele. Dacă nu cunoașteți adresa de e-mail de la care le primiți, lucrul cel mai bun de făcut este să ștergeți mesajul respectiv. De asemenea, dacă vi se pare ceva suspicios în legătură cu textul sau subiectul e-mailului, ar trebui de asemenea să îl ștergeți. Este mult mai ușor de recuperat un e-mail care a fost șters decât de reparat o întreagă rețea compromisă din cauza unui atac cibernetic.
Instalați un antivirus
Antivirusul este esențial pentru siguranța oricui lucrează remote. Cel mai serios exemplu în care o companie a lucrat fără antivirus este acela că a dat faliment din cauza cantității de date furate printr-un singur virus introdus în rețeaua lor. Cu toate că există și variante gratuite, cum ar fi Avira, cele mai eficiente dintre ele necesită o investiție. Antivirusuri precum Bitdefender au un manager de parole, scaner de vulnerabilitate și navigare sigură VPN. Cu siguranță reprezentantul IT al companiei le poate transmite tuturor angajaților dacă au sau nu antivirus instalat pe calculatorul de pe care lucrează.
Folosiți un firewall
Routerele pe care oricine le are acasă au propriul firewall, care împiedică persoanele din exterior să acceseze echipamentele pe care le folosiți. Din păcate, sunt foarte mulți hacker care au găsit modalități de a trece dincolo de acestea. Astfel, un firewall pentru software poate asigura protective parțial, motiv pentru care aveți nevoie și de un firewall pentru hardware.
Folosiți parole puternice
Parolele puternice vă vor ajuta să aveți conturile în siguranță, însă acestea vă pot fi furate, în special dacă folosiți aceeași parolă pentru fiecare cont în parte. Cum poate fi furată o parolă? Acest lucru se întâmplă atunci când compania pentru care lucrați este vizată de un atac cibernetic. Puteți preveni acest lucru folosind un manager de parole. LastPass este o opțiune foarte bună deoarece nu are un număr limitat de parole pe care le puteți aloca unui singur cont. Toate acestea parole vor fi criptate.
Aveți grijă să faceți update de software
Software-ul este o combinație de milioane de linii și coduri complexe, astfel încât pot exista multe defecte de securitate datorită modului în care un software este creat. Astfel, aveți grijă să vă acualizati în permanență sistemul. În lipsa acestor actualizări, puteți oricând cădea victima atacurilor cibernetice.