Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

DirectStorage reprezinta o functionalitate din DirectX 12 care exista la consolele Xbox. Jocurile din Windows pentru calculator exista in prezent cu suport DirectStorage in Windows 10 si Windows 11. Articolul acesta va arata cum functioneaza DirectStorage pe baza compresiei datelor pentru a creste viteza SSD-urilor. Totodata, va prezinta cerintele de sistem pentru DirectStorage si modalitatea de a-l activa.

DirectStorage constituie o functionalitate din DirectX 12 care exista la consolele Xbox. Aceasta functionalitate accelereaza performanta SSD-urilor utilizand capacitatea mare de procesare paralela a GPU-urilor din prezent. Daca DirectStorage este activata, ecranele de incarcare a jocurilor video sunt in mare parte inlaturate.

Jocurile din Windows pentru calculator sunt disponibile actual cu suport DirectStorage in Windows 10 si Windows 11. DirectStorage a fost parte integranta a consolelor Xbox Series X si Series S incepand cu lansarea acestora.

Citind acest articol va veti edifica despre functionalitatea DirectStorage existenta in DirectX 12. Echipa DepanareCalculatoare.Net va poate oferi la solicitarea dumneavoastra servicii de upgrade, achizitii si suport IT pentru a beneficia de DirectStorage pe calculatorul dvs. Veti beneficia de aceste servicii daca accesati site-ul nostru la adresa https://www.depanarecalculatoare.net. De asemenea, oferim si servicii de mentenanta pentru persoane fizice sau pentru retele de calculatoare ale companiilor aflate in Bucuresti si Ilfov.

Compresia datelor determina cresterea vitezei SSD-urilor

Hard disk-urile SSD actuale ce utilizeaza cele mai performante interfete pot citi gigaocteti de date pe secunda. Ca exemplificare, SSD-ul de la PlayStation 5 este estimat la viteza de citire de 5.5 gigaocteti pe secunda. In prezent puteti achizitiona SSD-uri pentru calculatorul dumneavoastra ce ajung la 7 gigaocteti pe secunda. Aceasta se intampla daca detineti cea mai noua interfata SSD pe placa de baza care sa accepte aceasta viteza sporita de transfer de date.

Aceste viteze sunt excelente, insa PlayStation 5 ajunge la o viteza de trasfer mult mai mare decat cea de mai sus. Astfel, PlayStation 5 ajunge pana la 9 gigaocteti pe secunda. Aceasta viteza este atinsa datorita comprimarii datelor. Compresia este o posibilitate de salvare a datelor intr-un format codificat, in asa fel incat sa ocupe mai putin spatiu fizic pe hdd. Asadar, PlayStation 5 inca transfera doar 5.5 gigaocteti de date fizice de pe hard disk pe secunda. Ulterior, dupa ce datele sunt decomprimate, acestea au dimensiunea de 9 gigaocteti.

Folosirea vitezei de transfer marite pentru jocuri

Este nemaipomenit de bine, dar acest lucru nu vine fara un cost. De aceea, este necesara putere de calcul pentru a decomprima datele. Apoi, va fi posibil sa fie utilizate de un joc video sau de un program din memoria RAM a calculatorului. Procesoarele realizeaza acest lucru, ceea ce duce la ocuparea unei cantitati importante din performanta lor. Asta inseamna ca sistemul de calcul poate fi incetinit, pentru ca alte programe folosesc totodata acele resurse limitate.

Modalitatea de rezolvare a acestei probleme, la fel ca in cazul PS5, este sa utilizati un CPU dedicat numai pentru decomprimarea datelor. Din pacate, aceasta nu este o solutie pentru calculatoare, cel putin nu deocamdata.

Placile grafice, insa, sunt foarte eficiente pentru a realiza repede tipul de procesare necesar pentru a realiza decomprimarea datelor. Acest lucru este un lucru important de retinut daca este in discutie DirectStorage. Astfel, DirectStorage este componenta ce este utilizata de API-ul (Application Programming Interface) in calculatoarele destinate jocurilor pentru a realiza decompresia foarte rapid.

Modul de functionare al DirectStorage-ului

API-ul DirectStorage-ului comuta sarcina de decomprimare a datelor de la procesor la placa grafica. Lucru care este in sine un fapt extraordinar de bun, datorita faptului ca o mare parte a elementelor de joc video comprimate vor fi oricum trimise la placa video pentru a fi randate.

Prin ocolirea procesorului, acele date sunt de fapt acolo unde trebuie sa fie imediat ce sunt decomprimate. De aceea, nu mai este cazul sa asteptati ca procesorul relativ lent sa finalizeze intai operatia de decomprimare.

Aceasta noua modalitate de a muta datele comprimate inlatura blocajul procesorului si permite SSD-ului si placii video sa functioneze la potential maxim.

Utilitatea DirectStorage-ului

Conform unei lamuriri suplimentare de pe blogul Microsoft Developer, modificarile in felul in care jocurile video necesita date sunt un factor esential al tehnologiilor precum DirectStorage. In loc sa solicite date in calupuri mari, jocurile se difuzeaza in calupuri mici de date dupa cum este nevoie, realizand un numar mare de solicitari IO.

API-urile de stocare ce au fost lansate anterior de DirectStorage nu au fost proiectate pentru a administra acest tip de solicitare de date. De asemenea, chiar daca au acces la un SSD rapid, nu pot extinde lucrurile pentru a beneficia la potential maximm de tehnologie. DirectStorage este proiectat pentru a micsora suprasarcina datorata cantitatilor mari de solicitari de date si pentru a mentine intreaga conducta de date de pe disc, pana la decomprimare si la randarea jocului pe display intr-un mod cat mai eficient.

Care sunt cerintele de sistem pentru DirectStorage?

DirectStorage poseda cerinte hardware si software pentru a functiona. Oamenii cu calculatoare ce utilizeaza Windows 11 sau Windows 10 au nevoie de o unitate NVMe. Aceasta semnifica o abreviere pentru NVM Express sau Non-Volatile Memory Host Controller Interface Specification daca doriti o denumire exacta.

NVMe constituie standardul de interconectare utilizat de SSD-urile in calculatoarele si consolele noi. Aceasta interfata de viteza crescuta permite SSD-urilor sa ajunga la viteze de mai multi gigaocteti pe secunda. Prin comparatie, standardul SATA clasic a ajuns la aproape 600 megaocteti pe secunda.

Hardware-ul necesar pentru DirectStorage

Din punctul de vedere al placii video, trebuie sa detineti un GPU DirectX 12 care permite Shader Model 6.0. Acest lucru inseamna placi grafice AMD care folosesc placi video RDNA2 sau mai performante si placi video RTX 2000 sau mai performante de la Nvidia.

La consolele Xbox Series X si Series S, DirectStorage este inglobat in arhitectura completa Velocity. De asemenea, hardware-ul consolelor a fost special realizat pentru a folosi DirectStorage, desi jocurile compatibile cu versiunea precedenta nu beneficiaza de acesta. De aceea, puteti juca jocuri originale Xbox One, Xbox 360 si Xbox de pe unitati USB. Insa, jocurile Series trebuie sa fie jucate de pe un hdd SSD original Xbox.

Specialistii IT de la DepanareCalculatoare.Net va ofera si o gama completa de servicii hardware si software de depanare calculatoare si reparatii calculatoare la domiciliul dvs. Totodata, va putem oferi suport IT pentru a va achizitiona un calculator pentru jocuri cu o configuratie compatibila cu DirectStorage.

Activarea pentru DirectStorage

Fie ca folositi un Xbox sau un calculator cu Windows 11 sau Windows 10, nu este nevoie sa activati special DirectStorage pentru ca acesta sa functioneze. Daca aveti hardware-ul necesar si un joc DirectX 12 care este creat pentru a beneficia de acceleratia hdd-ului oferita de aceasta functionalitate, jocul va profita de viteza marita.

Atunci cand calculatorul dumneavoastra nu are cerintele pentru DirectStorage nu inseamna ca jocurile dumneavoastra nu vor rula. Veti avea insa parte de timpi de incarcare mai mari si poate mai multe elemente pop-in. Totusi, mai devreme sau mai tarziu, jocurile noi ar putea avea nevoie de DirectStorage. Astfel, este de asteptat ca in viitor majoritatea sistemelor de jocuri vor putea sa utilizeze aceasta functionalitate.

Recomandari