Fără „acțiuni climatice urgente”, aproximativ jumătate din populația lumii se confruntă cu un risc crescut de deces din cauza condițiilor meteorologice extreme, a declarat Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al Națiunilor Unite într-un raport publicat luni. Criza climatică a afectat deja sănătatea oamenilor din întreaga lume, potrivit ONU și Organizația Mondială a Sănătății.
„În ultimul deceniu, decesele cauzate de inundații, secete și furtuni au fost de 15 ori mai mari în regiunile extrem de vulnerabile”, a declarat, luni, într-un comunicat Aditi Mukherji, cercetător în managementul apei și unul dintre autorii noului raport IPCC.
Într-un tweet indicând raportul IPCC, secretarul general al ONU, António Guterres, a spus că „bomba cu ceas climatică ține”. Guterres a adăugat că raportul arată că „avem cunoștințele și resursele necesare pentru a face față crizei climatice”.
Provocarea ONU de a menține încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.
IPCC a scris că provocarea de a menține încălzirea la 1,5 grade Celsius (aproximativ 2,7 grade Fahrenheit) peste nivelurile preindustriale a devenit mai mare în ultimii ani, deoarece activitatea umană a pompat mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă. Arderea combustibililor fosili de mai bine de un secol, precum și utilizarea nesustenabilă a terenurilor și a energiei, au dus la încălzirea globală cu 1,1° Celsius peste nivelurile preindustriale, potrivit raportului.
„Ritmul și amploarea a ceea ce s-a făcut până acum, precum și planurile actuale, sunt insuficiente pentru a aborda schimbările climatice”, se arată în raport. „Emisiile ar trebui să scadă până acum și vor trebui reduse cu aproape jumătate până în 2030, dacă încălzirea va fi limitată la 1,5°C”.
Raportul ONU subliniază opțiunile eficiente pentru combaterea schimbărilor climatice
Potrivit raportului ONU, există mai multe opțiuni eficiente, ușor disponibile, care pot reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pot ajuta umanitatea să se adapteze la schimbările climatice cauzate de om, inclusiv schimbările în industria alimentară și a transporturilor. Lucruri precum angajamentele politice și cooperarea internațională sunt, de asemenea, importante pentru o acțiune eficientă în domeniul schimbărilor climatice, potrivit raportului. O mai bună înțelegere a consecințelor consumului excesiv este, de asemenea, esențială.
„Este mai probabil ca schimbările de transformare să aibă succes acolo unde există încredere, unde toată lumea lucrează împreună pentru a acorda prioritate reducerii riscurilor și unde beneficiile și sarcinile sunt împărțite în mod echitabil”, a spus președintele IPCC, Hoesung Lee, în raport. „Dacă acționăm acum, ne putem asigura în continuare un viitor durabil pentru toți.”
Articol recomandat: Mercedes AMG C43 2023 cu un motor în patru cilindri de 402 CP
Sursa: cnet.com